U Školskom muzeju otvorena je izložba „Knjiga kao inspiracija“ Škole primijenjene umjetnosti i dizajna kojom se književnost prezentira kao nepresušan izvor motiva za kreativne radove učenika.

Hrvatski školski muzej i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba organizatori su izložbe učeničkih radova „Knjiga kao inspiracija“ koja je otvorena u galeriji Muzeja „Školica za 5“, a izložba je nastala u sklopu programa “Neka škola započne i završi u Hrvatskom školskom muzeju”. Autori izložbe su Lucija Jerković i  Jerko Stare, profesori Škole, a na izložbi su predstavljeni radovi učenika nastali u istoimenom projektu. otežanim uvjetima – održite iskru koja vašu školu izdvaja od ostalih“, rekao je zamjenik Korlaet proglasivši izložbu otvorenom.

Izložba „Knjiga kao inspiracija“ prezentira književnost kao nepresušan izvor motiva za brojna djela učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna objedinjujući radove učenika prvog razreda, kao i radove nastale u sklopu nastave Hrvatskog jezika, te odjela Grafike, Tekstila, Metala, Unutrašnje arhitekture, Fotografskog i Aranžersko-scenografskog odjela ove škole. Izložba je nastala kao nadogradnja projekta svojevrsnih završnih radova učenika prvih razreda iz predmeta Pismo gdje su učenici, školske godine 23/24, vlastoručno pisali i ilustrirali knjigu na tekst Neila Gaimana: ‘Ubodena i Uspavana’. Projekt je zatim narastao, objedinjujući brojne radove učenika ostalih razreda i odjela Škole na zajedničku temu knjige i literarnih predložaka. Kroz razne forme umjetničkog izraza (ilustracija, strip, slika, dizajn, fotografija, skulptura, maketa itd.) učenici su predstavili svoje interpretacije i vizije književnih djela. Svojim kreacijama oživjeli su priče, likove i motive odabranih (čak i omiljenih) tekstova.

Hrvatski školski muzej jedini je školski muzej u Hrvatskoj, a svojim programom „Neka škola započne i završi u Hrvatskom školskom muzeju“ već dugi niz godina predstavlja odgojno-obrazovne ustanove naše zemlje. Galerija muzeja „Školica za 5“, Hebrangova 5 u Zagrebu, otvorena je od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati i subotom od 10 do 14 sati. Izložba ostaje otvorena do 28. rujna 2024. godine.

(PR)