O nama

Časopis „Zagreb moj grad“ počeo je izlaziti u ožujku 2007. godine. Nudi prvenstveno povijesno-kulturni sadržaj koji hrvatskim čitateljima slikovno i dokumentirano bogatim prilozima u visokokvalitetnom tisku, na nekoliko razina otvara nove poglede na prošlost i sadašnjost Zagreba. Temama o starom Zagrebu, o aktualnim kulturnim događanjima u Zagrebu i izvan njega, ali i o gospodarstvu, turizmu, mladima, zdravlju, ljepoti, nutricionizmu, časopis dotiče bitna pitanja iz kulturnog, znanstvenog i privrednog života te društvenih događaja.

Kako bismo čitatelje upoznali i s ostalim gradovima Hrvatske, u svakom ih broju predstavljamo kroz njihovu povijest i aktualna događanja. Do sada smo predstavili: Opatiju, Poreč, Pulu, Rovinj, Grožnjan, Motovun, Tinjan, Vukovar, Ilok, Požega, Korčula, Novigrad, Petrinja, Sisak.

Predstavljamo i gradove Zagrebačke županije: Vrbovec, Dugo Selo, Jastrebarsko, Samobor, Zelinu,

Objavljujemo i putopisne reportaže o stranim zemljama i gradovima: Maroko Austriju, Italiju, Tursku, Rusiji…

Uveli smo nove rubrike „Zagreb moj drugi grad“ i „Dvorci, kurije i njihovi vlasnici“

Medijski smo pokrovitelji izložbi i koncerata;  u Muzeju za umjetnost i obrt izložbe Veličanstveni Vranyczanyjevi, Orašar i u Umjetničkom paviljonu izložbe Stari Zagreb na filmu, fotografiji i razglednici.

Redovito surađujemo s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, objavljujemo sve relevantne kulturne, znanstvene i društvene događaje koje HAZU organizira, a neki ugledni akademici, članovi HAZU-a, redovito pišu za naš časopis.

U svakom broju objavljujemo tekstove o važnim obljetnicama iz kulturnog, znanstvenog, gospodarskog i društvenog života grada Zagreba (koje su najčešće važne i za cijelu Hrvatsku).

U rubrici „Zagrepčani koje ne smijemo zaboraviti“ u svakom broju podsjećamo na važne osobe koje su se rodile i/ili živjele u Zagrebu, a svojim su djelovanjem obilježile  kulturni, znanstveni, privredni ili društveni život našega grada i cijele Hrvatske.

Među suradnicima časopisa su ugledni akademici, povjesničari, povjesničari umjetnosti, arhitekti, novinari, muzejski, kazališni, koncertni i galerijski djelatnici, znanstvenici, etnolozi, teolozi, turistički djelatnici, gospodarstvenici, nutricionisti…

Web-stranicu www.zagrebmojgrad.hr redovito ažuriramo i dobro je posjećena, a nudi i arhivu svih brojeva časopisa. Također smo aktivni i na Facebooku.

Časopis ima više od 2000 pretplatnika, ne samo u Zagrebu, nego u cijeloj Hrvatskoj i izvan nje.  

Časopis je dobio preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport da se koristi kao dopunska literatura u školama i školskim knjižnicama. Stoga je od početka 2012. „Zagreb moj grad“ prisutan i u zagrebačkim školama.

Časopis je 2013. godine dobio Povelju grada Zagreba za promicanje zagrebačke povijesti i kulture.

Naklada: 8000  primjeraka

(poštom šaljemo više od 4000 primjeraka)

Format: 205 x 275 mm

Opseg: 110-140 stranica

Ilustracije: 400-600 fotografija po broju

(stare povijesne fotografije crno-bijele, ostalo sve u boji) 

Struktura časopisa: stalne rubrike (Povijest grada, Obljetnice, Zagrepčani koje ne smijemo zaboraviti, Kultura, Događanja, Iz života HAZU-a, Povijest zagrebačkog sporta, Zagreb moj drugi grad, Dvorci, kurije i njihovi vlasnici, Intervju, Feljton,  Novosti iz zagrebačkih knjižara, Zdravlje, Ljepota, Upoznajmo hrvatske gradove; povremene rubrike (Mladi i uspješni, Zagrebačka županija, Putovali smo…)

Suradnici: stalni i povremeni (akademici, povjesničari, povjesničari umjetnosti, arhitekti, novinari, muzejski, kazališni, koncertni i galerijski djelatnici, znanstvenici, etnolozi, teolozi, turistički djelatnici, gospodarstvenici, nutricionisti)

Struktura čitatelja: sve dobne i socijalne skupine koje zanima povijest i sadašnjost grada Zagreba