Mali Lošinj, otok vitalnosti je već 140 godina prepoznat kao turistička i zdravstvena destinacija na koju se gosti dolaze regenerirati. Sa više od 2,4 milijuna noćenja godišnje. Tome pridonosi više od 200 sunčanih dana godišnje, zrak i more prve kakvoće, 280 km pješačkih i biciklističkih staza, 200 vrsta ljekovitog bilja koje samoniklo raste, a danas i suvremene wellness oaze te ugostiteljska ponuda s lokalnim delicijama u funkciji vitalnosti. Miomirisno začinsko bilje, ribe, rakovi i školjke iz Lošinjskog akvatorija te otočna janjetina i otočna divljač u središtu su njihove gastronomske priče.
Ugostiteljska ponuda s delicijama čije su recepture i postupci nadgledani od strane nutricionista, a sastoje se od namirnica bogatih hranjivim tvarima, pripremljenih na načine da što bolje sačuvaju svoja nutritivna svojstva te u omjerima koji podržavaju opću dobrobit i razinu energije. Naglašava uravnoteženu prehranu s esencijalnim vitaminima. Mineralima i drugim nutrijentima za promicanje vitalnosti i zdravlja s posebnim naglaskom na način kuhanja i pripreme hrane. Projekt je nastao u suradnji s Klubom Gastronaut, pod vodstvom Karin Mimice, te nutricionisticom Dijanom Gluhak Spajić, urednicom Healthy meal standarda. Oznake „Taste of Vitality“ osvojilo je ukupno 60-ak delicija iz ponude lošinjskih restorana. To su jela koja su specijalno nadgledana od strane nutricionista, a glavni test je je na koji način to djeluje na ljudski organizam; da li se nakon konzumiranja takvog jela osjećate pospano, napuhano.
Nekih od tih jela prezentirana su novinarima različitih medija koji su posjetili Mali Lošinj od 28. do 30. travnja 2025.
Popis svih restorana možete pronaći na službenim stranicama Taste of Vitality (Okus vitalnosti)

Druženje je započelo u restoranu Artatore Janja obitelji Zabavnik-Kovačević koji je otvoren 1972. godine, 7 km od Malog Lošinja. Karin Mimica osnivačica i predsjednica Kluba gastronauti i Dalibor Cvitković direktor TZ Mali Lošinj koji je bio naš domaćin pozdravili su nazočne, uručili certifikat Taste of Vitality koji je restoran dobio za Juhu od rakova; Salatu od rakovice; Škampe s polentom; Otočnu janjetinu „pod teću“ i Sorbet od limuna s lošinjskom mirtom. Uz jela poslužena su vina vinarije Pilato i Drago distribucije; pjenušac Rose vinarije Kolarić-Coletti; Malvazija Pilato; Plavac mali vinarije Katunar.







Konoba Papa Bepi obitelji Soldo je bila slijedeća destinacija. Certifikat Taste of Vitality dobili za Školjke na buzaru; Pljukanci Amalfi u umaku od rajčice s lošinjskim biljem i bademima; Janjetina ispod peke sa povrćem. Poslužena su vina Deklić





Večernje druženje je bilo u Beach restoranu Veli žal ispod hotela Aurora grupacije Jadranka u kojem smo odsjeli. Veli žal je certifikat dobio za Salatu od kuhane hobotnice i povrća sa svježim začinima; Ceviche od brancina s quinoom i Brancin na žaru s blitvom i krumpirima. A vlasnik vinarije Šipun iz Vrbnika s otoka Krka Ivica Dobrinčić prezentirao je svoja vina.



Do Borik Mediterranean Bara prošetali smo uz more uz predivan zalazak sunca. A tu nas je dočekalo; Tuna steak; Marinirani ražnjići od kozica; Carpaccio od boškarina. Za ta jela su dobili certifikat Taste of Vitality. I tu su poslužena vina Šipun iz Vrbnika. Druženje je nastavljeno s domaćinima iz Lošinj Hotels & Villas uz koktele na bazi pelinkovca, limonchela.


Breakfast Club Lošinj, jedinstveni je po svojoj ponudi za doručak, a za kulinarske fuzije s lošinjskim travama; Shakshuka; Green poširana jaja; Lofty Peach dobili su Taste of Vitality. U ponudi je i dostava doručka u posebno dizajniranim kutijama u kojima se dobije desetine domaćih proizvoda.




Nakon posjeta i obilaska Muzeja Apoksiomen, kojeg obavezno valja posjetiti kada dođete u Mali Lošinj. Muzej je jedinstven jer je posvećen samo jednom artefaktu – brončanom kipu Apoksiomena, koji je pronađen na dnu mora u blizini Lošinja i jedan je od najljepših brončanih spomenika antičke Grčke i najbolje očuvanih antičkih bronci na svijetu.

Naš slijedeći domaćin dobitnik certifikata Taste of Vitality bio je restoran Deveron koji se nalazi malo dalje od Muzeja. Njihova ponuda je bila; Krem juha od rakova; Ravioli punjeni capesantama i kozicama u umaku s botargom; Rolana hobotnica; Gulaš od cresko-lošinjske divljači ; Salata od voća, povrća i lošinjskog koštunjavog voća. A vina su bila; Rose, Sovignon Blanc, Chardonnay, Graševina, Anđeo s greškom crni vinarije Apolitico.






Restoran Baracuda smješten je u ulici Priko u samom centru Malog lošinja. Poznat je po morskim specijalitetima.



Noštromo, restoran na 30-tak metara od mora, domaćin Mario Pejić ponudli su nam jelovnik za koji su dobili certifikat; Salata od hobotnice; Ragu od otočke divljači, Pljukanci sa kozicama Odrezak od tune sa sotiranim povrćem; Lignje na brudet sa začinskim biljem i palentom; Brancin u soli na lošinjski način; Smokve u prošeku s kremom od sira i keksom od badema, a vina su bila iz vinarije Deklić i Drago distribucija; vina vinarije Juričić.


Diana Steakhouse spada u hotelsku grupaciju Jadranka. Meni je Diana bila uvijek najdraži restoran (prije nego je postala Steakhouse). Posluženo je tradicionalno jelo Nonina maneštra; interesantna Cesar salata sa piletinom na žaru i slanim inčunima, jajima, tvrdim sirom, lisnatim tijestom, pancetom, kaparima; Beef tagliata na rukoli. I tu smo pili vina vinarije Šipun sa otoka Krka.





U restoranu Za kantuni dočekala nas je muzika , dvije harmonike, to je bilo večernje druženje prije odlaska. Jelovnik za koji je vlasnik Miro Biondić dobio certifikat je bio sastavljen; Mladi pivac na žaru; Morožin sa otočnom skutom; Carpaccio od boškarina; Peka sa mladim creskim jelenom i za kraj Peka od hobotnice.



Drago distribucija se odlučila za vina vinarije Valenta i Syrah vinarije Komadina

Sa Malim Lošinjom smo se oprostili u Miomirisnom vrtu gospođe Sandre Nikolich koja nas je upoznala sa lošinjskim miomirisnim biljem. A chef Adrijan Nikolić je održao radionicu o poznavanju miomirisnog bilja i pokazao kako se priprema liker Primorje. Gospodin Nikolić je autor nekoliko kuharica i knjiga o lošinjskom kraju.





Zadnje druženje je bilo u Radimutak beach bar Martina Crnekovića koji nas je oduševio ponuđenom Burratom na nekoliko varijanti; Burrata sa avokadom i lošinjskim biljem i cvijetom bosiljka sa breskvama, lošinjskim medom i mentom, te Trganu cresku janjetinu u tacosu. Izvrsno vino vinarije Sosich iz Vižinade upotpunilo je gastronomski doživljaj.



PR