Dan otvorenog grada, koji se trebao održati 31.svibnja, odgađa se za subotu 1.lipnja zbog nepovoljne vremenske prognoze. 

Budući da je riječ o manifestaciji koja omogućuje besplatan, recentni kulturni sadržaj svim građanima, slučajnim prolaznicima i posjetiteljima grada Zagreba, po svojoj se prirodi može jedino i isključivo organizirati na otvorenom, kako bi se kulturni i interaktivni sadržaji približili svima.

Program Dana otvorenog grada počinje u subotu 11 sati,Arhitektonskim šetnjama Zrinjevcem, a uz stručno vodstvo dr. sc. Irene Kraševac, povjesničarke umjetnosti i znanstvene savjetnice u trajnom zvanju na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, uživat ćete u šetnji najstarijim, a po mnogima i najljepšim od sedam zagrebačkih parkova u sklopu Lenuzzijeve potkove i saznati kada je i kako nastao. Mjesto susreta je Meteorološki stup na sjevernoj strani parka Zrinjevac. Na tržnici Dolac, simbolu života grada, u 12 sati će vas u sklopu programa Svi naši susreti iznenaditi mladi plesači, koji uz ritmove starog Zagreba, stvaraju novo naličje grada. Na Trgu bana Josipa Jelačića, zagrebačka će Škola za klasični balet u 16 sati izvesti baletni program, od baletnih vježbi do ulomaka iz popularnih klasičnih i suvremenih baleta. Program Tajni Zagreb u 16 i 17:30 vodi vas u pustolovinu otkrivanja tajni Zagreba. Nakon sastajanja pred Kulom Lotrščak, šetnjom po Gornjem gradu saznajte priče koje govore o nepoznatim detaljima iz povijesti grada uz našu magičnu kazivačicu Ivu Sillu. Očekuje nas i već dobro poznat scenski programu režiji Ivice Buljana – Začarana šuma. Treće izdanje Dana otvorenog grada, ovog puta će u 17 sati začarati park Ribnjak, a građane će povesti u potragu za izvođačima koji će na “skrivenim” lokacijama recitirati poeziju i interpretirati dijelove iz slavnih dramskih tekstova. Kako drukčije završiti dan kada grad otvara svoje srce, ako ne dobrim plesnjakom. Na uglu Tesline i Preradovićeve ulice u 19:30 zaplesat ćemo zajedno kao u vremenima najboljih zagrebačkih plesnjaka, uz sjajnog Josipa Palametu i njegov bend. Uživat ćete u najljepšim šansonama posvećenima Zagrebu, ali i dobrim starim hitovima. 

Projekt Dan otvorenog grada organizira se u suradnji s Gradom Zagrebom i Turističkom zajednicom grada Zagreba.

(PR)