Zanimljiva izložba „Pioniri maleni“ odvest će vas u jedan, iz današnje perspektive, davni svijet, a opet mnogima blizak i poznat. Vjerujemo kako će ova izložba mlađim posjetiteljima približiti jedno nepoznato, i u 21. stoljeću, teško shvatljivo vrijeme, a onima nešto starijima pobuditi sjećanja na vlastito djetinjstvo.
Izložba ostaje otvorena do 7. ožujka 2024.

Pioniri maleni

U galeriji  Hrvatskog školskog muzeja“ Školica za 5“ otvorena je izložba „Pioniri maleni – Crtice iz života pionira kroz zbirke Hrvatskoga školskog muzeja“ autorice Kristine Gverić.

„Pioniri maleni“ su izložba kojom se po prvi puta detaljnije istražuje dio muzejskog fundusa vezanog za razdoblje jugoslavenskog socijalizma kroz prizmu učeničkih radova, nekadašnjih pionira. Na izložbi je prikazana građa koja se čuva u zbirkama Hrvatskoga školskog muzeja kroz koju je predstavljena jedna školska godina učenika pionira uz sve tada važne datume poput Dana Republika, Dana jugoslavenske narodne armije, Dana dječje radosti, Međunarodnog dana žena, Praznika rada, Dana mladosti i sl. Na izložbi će publika moći vidjeti  tadašnje dječje stvaralaštvo, učeničke likovne i literarne radove, bilježnice, zadaćnice, ali i ostalu građu u kojoj se iščitava povijest jednog vremena, jednog djetinjstva – djetinjstva pionira. Ova izložba prvi puta javnosti predstavlja i film nastao 1989. godine u Eksperimentalnoj osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ Borovo u Vukovaru koji zorno oslikava učenike i njihov školski dan, interijer i eksterijer škole uz isječke u kojima se pojavljuje i Siniša Glavašević kroz neobaveznu igru s učenicima u jednoj pomalo idiličnoj atmosferi koja iz današnje perspektive i s odmakom vremena upravo nagovještava sam kraj i nestanak gotovo polustoljetnog kulta postajanja i bivanja pionirom. Nadamo se da će izložba mlađim posjetiteljima približiti jedno nepoznato, i u 21. stoljeću, teško shvatljivo vrijeme, a onima nešto starijima pobuditi sjećanja na vlastito djetinjstvo.

Pioniri maleni
Pioniri maleni

Hrvatski školski muzej jedini je specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj otvoren 1901. godine. Danas bogati fundus obuhvaća oko 90 000 jedinica građe raspoređenih u 12 muzejskih zbirki. Na žalost Muzej je morao zatvoriti vrata posjetiteljima uslijed posljedica potresā u 2020. godini. U novoj galeriji „Školica za 5“ u Zagrebu te u suradnji s drugim muzejima i kulturnim ustanovama, online i posebnim projektima nastavljamo svoj rad i komunikaciju s posjetiteljima. „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu otvorena je od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati i subotom od 10 do 14 sati, a ulaz je besplatan.