U palači HAZU-a 11. listopada bit će predstavljena monografija Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2011. – 2018., koja donosi izbor iz bogatog pregleda događanja u Hrvatskoj akademiji od 2011. do 2018., kad je njezin predsjednik bio akademik Zvonko Kusić, koji je i urednik ove monografije. Na više od 600 stranica velikog formata kronološki se uz fotografije prikazuje sveobuhvatan rad Hrvatske akademije, njezine uprave, razreda, znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica tijekom tih osam godina, s naglaskom na javna događanja. Likovni prilog su i naslovnice knjiga koje su HAZU i njezini članovi objavili u tom razdoblju te fotografije medijskih napisa. 

Predgovor daje sažetak rada Akademije od 2011. do 2018., obljavljeni su uvodni tekstovi za svaku pojedinu godinu, popisi članova i djelatnika HAZU-a, kao i popisi članova Predsjedništva, Akademijinih ustrojbenih jedinica, znanstvenih vijeća i odbora, izjave HAZU-a te izvadci iz govora predsjednika HAZU-a. Posebna vrijednost knjige su ocjene koje je o radu HAZU-a od 2011. do 2018. dalo 67 osoba iz hrvatskog javnog života, kao i osvrti osmero akademika.

Grafički i sadržajno, radi se o publikaciji bez konkurencije u 161 godini dugoj povijesti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koja opširno, ali pregledno i pristupačno prikazuje rad najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije u razdoblju kad je znatno unaprijeđen njezin rad i otvoren javnosti. Od 2011. do 2018. održano je više od 3000 znanstvenih skupova, predavanja, predstavljanja knjiga, izložbi, koncerata itd., Akademija i njezini članovi objavili su više od 1700 publikacija, Zaklada HAZU-a financirala je više od 1300 projekata. U tom razdoblju primljeno je 50 novih redovnih članova Akademije.