Urbana oprema dio je života svakoga grada, no pri planiranjimarevitalizacije baštine na nju se prečesto zaboravlja. Međutim, s vremena na vrijeme, potpuno nasumično, naizgled malo naslijeđe poprima veliko značenje. Facebook stranice koje sadrže uspomene na stari Zagreb otkrivaju nam koliko uspomena kriju tek naizgled nevažna mjesta kao što su kiosk, telefonska govornica, klupa u parku. Lokalna zajednica ima pravo suodlučivanja o baštini svoga grada, zbog čega si je Muzej grada Zagreba zadao zadatak revitalizacije Kioska na uglu Klaićeve ulice i Trga Republike Hrvatske. Uprava Muzeja nedavno je od vlasnika, iNovina, preuzela ključeve kioska, čime je i službeno završen proces njegova preuzimanja na upravljanje.

Ali svaka priča ima svoj početak. Prije godinu dana vođenje MGZ-a preuzela je nova ravnateljica, Aleksandra Berberih Slana, a pod novim vodstvom radnici su krenuli u pripremu nove, dugoročne strategije Muzeja. Tijekom predstavljanja izrade strategije uz uključivanje lokalne zajednice, nova ravnateljica predstavila je neke primjere povezivanja u Mariboru, gradu u kojem je radila prije. Grad Maribor je 2017. godine na dražbi želio prodati stari kiosk, koji je dio starog mosta preko rijeke Drave. Zasigurno nitko nije očekivao da će odluka naići na otpor Mariborčana, koji su se organizirali i tražili da kiosk ostane u gradskom vlasništvu te da dobije novi, kulturni sadržaj. Grad je popustio i, na prijedlog lokalne zajednice, odlučio da upravljanje kioskom preuzme Muzej narodnog oslobođenja Maribor. Nakon obnove, koju je financirao privatni donator, kiosk je postao tzv „Muzej za jednog“, jer to je najmanji muzej u Sloveniji, a kustos u kiosku je pripovjedač, informator, povezivač, sakupljač sjećanja i poveznica između Muzeja i lokalne zajednice. Zbog uspjeha kioska, Muzej je preuzeo još jedan, a ovaj se nalazi u gradskom parku. S ovim kioskom otišli su korak dalje i odlučili da će program pripremati i provoditi predstavnici lokalne zajednice koji su se organizirali u Društvo za očuvanje starih kioska. I ovaj će kiosk, ove godine, obnoviti privatni donator, a cjelokupno iskustvo dokazuje da mali kiosk može biti mjesto lijepih uspomena i od iznimne važnosti za zajednicu. 

I drugi veliki gradovi diljem svijeta provodili su slične projekte, a možda najpoznatiji primjer je revitalizacija telefonskih govornica u Engleskoj. Te su telefonske govornice postale galerije, knjižnice, a jedna čak ima i diskoteku za jednog. Nijedno mjesto nije premaleno da iz njega ne bi moglo proizaći nešto važno.

Vijest o preuzimanju kioska objavili smo na našoj Facebook stranici, istovremeno zamolivši sugrađane da s nama podijele svoje ideje o njegovoj budućoj namjeni i sadržajima. Dojmili sunas se njihov sjajan odaziv i pozitivne reakcije. Ideja je puno, a nakon što ih pregledamo i analiziramo, napravit ćemo konačan plan programa. Trenutno radimo na obnovi kioska kako bi ponovno zablistao i postao ponos našeg grada.

(PR)