U petak 17.5. održana je najavna Konferencija za medije, nove kulturno turističke atrakcije Travel Experience Museum – Muzej putovanja, čije otvorenje se očekuje krajem lipnja 2024. godine. Muzej se nalazi se na atraktivnoj lokaciji u strogom centru Zagrebu, gotovo na središnjem gradskom trgu, u prolazu Neboder, Ilica 1. Nositelj projekta je turistička agencija Kompas d.d., koja ima 70.godišnju tradicija bavljenja turizmom.

Na današnjem predstavljanju projekta Muzeja putovanja, predstavnici kompanije Kompas d.d., predsjednik Uprave, Lovorko Mamić, članovi uprave Željko Čuljak i Bojan Aljinović, kao i cijeli interdisciplinarni  Projektni tim stručnjaka  autora Idejnog projekta, voditelja projekta Igora Bulatovića i suradnika, do autora multimedijskog postava Sandra Đukića, multimedijskog umjetnika i Diane Špirić, arhitektice,  naglasili su  važnost nove kulturno – turističke ponude koju će Muzej pružiti – a to je  jedinstven doživljaj i novo iskustvo putovanja, koje posjetitelja dočekuje već od velike interaktivne vanjska površine muzeja, koja će kad bude postavljena, sama po sebi postati  atrakcija, do brojnih tema i sadržaja u muzeju koje treba otkriti.

Travel Experience Museum / Muzej putovanja, svojim multimedijskim, interaktivnim  postavom i raznovrsnim temama  vezanim za fenomen putovanja,  predstavlja  jedinstven, zabavan, edukativan i zanimljiv sadržaj za turiste svih dobnih skupina u virtualnom putovanju hrvatskim i svjetskim destinacijama i odredištima. 

U prezentaciji  tema i sadržaja,  koristi se široka paleta suvremenih multimedijskih alata i najsuvremenije tehnologije, od klasične fotografije i videa,  interaktivnih ekrana, interaktivne medijske fasade do  VR ( virtual reality – virtualne stvarnosti)  i  videa u VR 360 tehnologiji do AR tehnike ( augmented reality  – proširene stvarnosti). Interes suvremenog putnika je otkriti novo i doživjeti jedinstveno, nezaboravno  iskustvo i emocionalno zadovoljstvo. Iz tih razloga  je i postav muzeja koncipiran kao nova spoznaja, edukacija i  vrhunska zabava  za sve segmente posjetitelja. S druge strane,  mogućnosti virtualnog obilaska brojnih atraktivnih svjetskih destinacija  ili pretraživanja kulturnih i prirodnih atrakcija ili  materijalnih i nematerijalnih  fenomena pod zaštitom UNESCO-a, u Hrvatskoj i širom svijeta vezanih  za putovanja, dio su postava Travel Experience Museum.

Suvremeni trendovi i fenomen putovanja globalno, grupirani su u više tema i bit će predstavljani  elaboracijom koncepta i povijesti putovanja s naglaskom na prezentaciji iskustva  tj. doživljaja putovanja. Posebna pažnja posvećena je prirodnim fenomenima koji našu planetu čine tako posebnom i zanimljivom. Muzej će svojim aktivnostima, predavanjima, radionicama, gostovanjima svjetskih putnika i aktivista za očuvanje planete Zemlje, educirati djecu i mlade o važnosti održivog razvoja i klimatskih promjena.

Brojni svjetski putnici, istraživači, blogeri i putopisci u Travel Experience Museumu naći će svog partnera i mjesto za objavu njihovih putopisa, prezentacije putovanja, zanimljivih  predavanja i radionica. Muzej se želi pozicionirati kao  ishodišna točka i mjesto inspiracije i planiranja novih putovanja. Jedan dio u aktivnosti muzeja – Open Travel,  vezan je na prikupljanje uspomene s putovanja. Donirana uspomena ili  memorabilija  može  biti različite fotografije, razni audio i video zapisi, suveniri, uporabni i dekorativni predmeti, planovi putovanja, razglednice itd. Donatori muzeja čiji predmeti po stručnom odabiru budu izabarni, mogu ostariti posebne pogodnosti.

Travel Experience Museum postaje novi kulturno – turistički proizvod u gradu Zagrebu, namijenjen svima koji su motivirani i inspirirani u cijelosti ili djelomično interesom za novim spoznajama, doživljajima i otkrićima  novih destinacija i  atrakcija. 
(PR)

 www.travelexperiencemuseum.com