Engleska kraljica Elizabeta II. koja je prije 50 godina posjetila Zagreb oduševljena je gradom

„Oduševljena sam što nas je naš posjet Jugoslaviji doveo u Republiku Hrvatsku i u drevni divni grad Zagreb“, istaknula je Elizabeta II. u svojoj zdravici na ručku u Banskim dvorima

Potpis kraljice Elizabete II. u Akademijinoj spomen-knjizi

U povodu 70. obljetnice vladavine kraljice Elizabete II., Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti obilježava 50 godina od posjeta engleske kraljice Elizabete II. Zagrebu i Akademiji, 20. listopada 1972. Kraljica je u pratnjisupruga princa Filipa i kćeri princeze Ane posjetila Zagreb tijekom petodnevnog službenog posjeta Jugoslaviji. U Hrvatskoj je tada posjetila i Dubrovnik, Đakovo, Pulu i Brijune. 

U Zagreb je kraljica Elizabeta II. doputovala vlakom iz Đakova, a na Glavnom kolodvoru priređen joj je svečani doček uzintoniranje britanske, jugoslavenske i hrvatskehimne. Kraljica se otvorenim automobilom odvezla do središta Zagreba, prošetala i porazgovarala s okupljenim građanima koji su je srdačno dočekali. Zatim je u Banskim dvorima bila na svečanom ručku koji je priredio njezin domaćin Jakov Blažević, predsjednik Sabora SR Hrvatske (tada najvišapolitička pozicija u Hrvatskoj).

Nakon ručka Elizabeta II. posjetila je palaču Akademije na Zrinjevcu, gdje ju je na ulazu dočekao Akademijin predsjednik akademik Grga Novak sa suradnicima. Nakon kratkog razgovora u salonu na prvom katu palače kraljica je razgledala Strossmayerovu galeriju starih majstora. Grga Novak joj je darovao bibiofilsko izdanje „Balada Petrice Kerempuha“ Miroslava Krleže – „Kervave kronike glas“ te svoju knjigu „Prethistorijski Hvar“. Kraljica se potpisala u Akademijinu spomen-knjigu (Elisabeth R, October 20th 1972). Posebno je se dojmila Bašćanska ploča u atriju Akademijine palače, budući da se radi o darovnici hrvatskoga kralja Zvonimira, kraljevskom dokumentu koji je stotinjak godina stariji od engleske Magna charte libertatum. Nakon posjeta Akademiji kraljica se uputila prema zračnoj luci, odakle je nakon oproštaja otputovala prema Puli.

Kraljica Elizabeta II. i predsjednik Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti Grga Novak
na izlazu iz Akademije; fotografija u vlasništvu obitelji Ivir

U svojoj zdravici na ručku u Banskim dvorima kraljica Elizabeta je rekla: „Oduševljena sam što nas je naš posjet Jugoslaviji doveo u Republiku Hrvatsku i u drevni divni grad Zagreb. Jučer smo vidjeli Dubrovnik i dio veličanstvenog obalnog pejzaža, jutros smo bili u Đakovu, a sada nas tako ljubazno dočekujete u središtu bogate povijesti i kulture Hrvatske. Impresivan razvitak Zagreba u posljednjih 25 godina odražava energičnu odlučnost svih njegovih građana da izgrade sretnu i naprednu naciju. Kao pomorska nacija, Britanija je vjekovima vjerojatno imala čvršće veze s Hrvatskom i njezinom dugom obalom, nego s bilo kojim drugim dijelom Jugoslavije. Danas se stvaraju novi kontakti, kako sve više i više Britanaca dolazi uživati u gostoprimstvu i suncu vaših ljetovališta. Nadam se da će oni zauzvrat pridonijeti jednako korisnim doprinosom vašoj privredi. Veoma nas se dojmilo sve što smo vidjeli, a osobito topao doček koji su nam priredili brojni vaši građani. Želim neprekidan uspjeh i svaku sreću svim građanima Hrvatske.“

Napisao: Marijan Lipovac