Za mandata Rudolfa Erbera gradonačelnika koji je izgradio Tomislavac dogodila se velika nesreća, naime, na Medvednici je izgorio popularni Tomislavov dom 1934. godine, koji se nalazio nedaleko Činovničke livade. Dom je izgorio do temelja, ali je Erber uskočio u pomoć i ubrzo je počela izgradnja novoga Tomislavovog doma, ali na drugoj lokaciji, gdje se i danas nalazi.

Napisao: Branimir Špoljarić 
Foto: Arhiv

Erber je u prvoj godini svoga mandata uspio otplatiti 14 milijuna dinara duga koji se stvorio nekontroliranim trošenjem bivše gradske uprave

Rudolf Erber izabran je za gradonačelnika godine 1934. i na toj dužnosti ostao iduće dvije godine. Prva zadaća novoga gradonačelnika bila je saniranje financijske anarhije koju je zatekao u gradskoj upravi, a bila je tu i velika otplata dugova. Erber je u prvoj godini svoga mandata uspio otplatiti 14 milijuna dinara duga koji se stvorio nekontroliranim trošenjem bivše gradske uprave. Poveo je rat protiv mnogih malverzacija, a kako je bio jedan od najvećih financijskih stručnjaka proveo je i reorganizaciju gradskoga poreznog ureda, računovodstva i gradske blagajne. Valja znati da je Rudolg Erber bio i dugogodišnji ravnatelj Gradske štedionice. Kada je donekle sredio financijske probleme u gradu, mogao se u drugome dijelu svoga mandata posvetiti graditeljskoj djelatnosti u gradu. Veliki zamah doživjela je stambena izgradnja, posebice u istočnom dijelu grada, kada je dovršena i tramvajska pruga krozZvonimirovu ulicu. Jednako je tako i Tratinskom ulicom potekao tramvajski promet, a grad dobiva i nove škole: na Cvjetnoj cesti, na Martinovki i u Kušlanovoj ulici. Uspinjača je, pak, s parnoga prešla na električni pogon pa je nisu više, zbog čestih kvarova, zvali ”zapinjača”. Za Erberovoga mandata pčinje i gradnja bolnice na Rebru, a na desnoj obali Save podiže nasip. Jednako tako, na Dolcu je otvorena nova ribarnica. Autoritativan u rješavanju financijskih poteškoća u gradu, Erber nije uspio riješiti sve veće nezadovoljstvo zagrebačkih radnika, oglušujućise na njihove mnogobrojne zahtjeve. Ta ne  zadovoljstva kulminirala su 1. studenoga 1936. generalnim štrajkom, kada je gradonačelnik morao odstupiti sa svoje funkcije. Za njegova mandata dogodila se velika nesreća za Hrvatsko planinarsko društvo. Naime, na Medvednici je izgorio popularni Tomislavov dom 1934. godine, koji se nalazio nedaleko Činovničke livade. Dom je izgorio do temelja, a bio je drven. Erber je uskočio u pomoć i ubrzo je počela izgradnja novog Tomislavovog doma, ali na drugoj lokaciji gdje se i danas nalazi. Nacrte za dom dao je poznati zagrebački arhitekt Stjepan Planić i novi Tomislavov dom postao je najveći i najljepši planinarski objekt na hrvatskim planinama. Tako nas na Medvednici na gradonačelnika još podsjeća poznati Erberov put kojim se služe planinari, a zimi i skijaši. Tako uz gradonačelnika Adolfa Mošinskya imamo vidikovac Adolfovac na Medvednici, a po gradonačelniku Rudolfu Erberu jednu od medvedničkih staza – Erberov put.