Kao krunu obljetničke sezone – Sedamdeset godina Zagrebačkih solista, Zagrebački solisti održat će 24. veljače 2024. koncert u Lisinskom, na kojem će uz ansambl nastupiti i proslavljeni violinist Julian Rachlin.

Jubilarna, 70. koncertna sezona, pa tako i velik dio ove i sljedeće kalendarske godine, iznimno su važni za Zagrebačke soliste. Uz planiranje koncerata, to vrijeme podrazumijeva i pripremu monografije koja bi se trebala nadovezati na izložbu o Zagrebačkim solistima, održanu u Muzeju grada Zagreba u prosincu 2019.  

Ansambl je u prošloj godini ostvario više od 60 koncerata u zemlji i inozemstvu. Osim redovne koncertne sezone u Zagrebu, ističu se koncerti na Varaždinskim baroknim večerima, Samoborskim glazbenim jesenima, Večerima na Griču te suradnja s Muzičkom akademijom u Zagrebu, HGM-om i HAZU-om (Božićni koncert). Posebno se ističu prošlogodišnja uspješna gostovanja izvan Hrvatske: u Santiagu de Chileu, Bruxellesu, Sarajevu, Imoli, Santa Cruzu de Tenerifeu te u Varšavi na važnom festivalu Eufonie, na kojem su nastupili i Bečki simfoničari, Varšavska filharmonija, Ars Antiqua i drugi eminentni glazbenici.

Na gostovanjima u inozemstvu ansambl redovito izvodi djela hrvatskih autora. S velikim su uspjehom u Varšavi izveli „Malu baroknu studiju“ Ive Maleca.  

Ansambl održava i praksu naručivanja novih djela hrvatskih skladatelja. U sezoni 2021./22. praizvedeno je djelo „Stabat Mater“ Srećka Bradića, a u ovoj sezoni djelo mlade hrvatske skladateljice Margarete Ferek Petrić, dok je na svečanom slavljeničkom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog planirana praizvedba djela akademika Frane Paraća.

Kao i proteklih sezona, Zagrebački solisti održat će niz besplatnih koncerata za građanstvo s ciljem popularizacije klasične glazbe i dostupnosti umjetnosti izvan koncertnih dvorana. Ansambl se pridružuje i nizu dobrotvornih akcija, poput koncerta za potresom uništena kulturna dobra na Banovini i u Zagrebu te koncerta za Glazbenu školu Frana Lhotke u Sisku.

70 godina Zagrebačkih solista
70 godina Zagrebačkih solista
Zagrebački solisti i Tonko Ninić na Dubrovačkim-ljetnim igramav
Zagrebački solisti i Tonko Ninić na Dubrovačkim-ljetnim igrama

Obljetnička koncertna sezona i gostovanja  

I u obljetničkoj, 70. koncertnoj sezoni Zagrebački solisti nastavljaju s praksom dovođenja eminentnih glazbenih umjetnika koji će kao solisti nastupiti u Zagrebu, pa će sljedeće koncertne sezone surađivati s glazbenicima kao što su kontrabasist Roman Patkolo, harfistica Isabelle Moretti, bariton Krešimir Stražanac, oboist Ramon Ortega, violončelist Julian Steckel, pijanistica Martina Filjak i violinist Ilya Gringots. Pokrovitelj obljetničke koncertne sezone bit će gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević.

U sljedećoj godini ansambl će nastupiti na Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Glazbenim večerima u sv. Donatu, Večerima na Griču i na drugim festivalima u Hrvatskoj. Izvan domovine planirani su nastupi u Torinu, Meranu, Mestreu i Campobassu; Kotoru, Herceg-Novom, Žabljaku i Budvi; Beogradu, Novom Sadu i Somboru; Sarajevu i Banja Luci; Berlinu te već održani koncert u Ankari.

Zagrebački solisti s partnerima iz talijanske pokrajine Molise pokrenuli su internacionalni festival posvećen talijanskom violončelistu i osnivaču ansambla Antoniu Janigru. Bit će to prvi festival koji je pokrenuo neki hrvatski ansambl izvan domovine, a održavat će se u Cambobassu. Zagrebački solisti održat će i koncert za moliške Hrvate u mjestu Aquaviva Collecroce, jednom od sjedišta povijesne hrvatske zajednice u Moliseu.

Zagrebački solisti Bersa
Zagrebački solisti Bersa
Zagrebački solisti Bersa
Zagrebački solisti Bersa

Rachlin u Lisinskom kruna sezone

Kao krunu obljetničke sezone, Zagrebački solisti održat će 24. veljače 2024. slavljenički koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u ciklusu „Lisinski subotom“, na kojem će uz ansambl nastupiti i proslavljeni litvansko-austrijski violinist Julian Rachlin. Bit će to prilika da se još jednom istakne važnost ovog ansambla za razvoj kulture i promicanje glazbenog stvaralaštva Republike Hrvatske, koje kontinuirano s velikim uspjehom traje već 70 godina.

Ansambl posjeduje veliku glazbenu, ali i organizacijsku kvalitetu. Iako se financira iz potpora i nastupa te uz pomoć sponzora, poduzeli su goleme korake u smislu što ozbiljnije organizacije od nastupa preko marketinga do transparentnog poslovanja, svjesni da je nužno raditi na svim poljima u podizanju izvedbene i organizacijske kvalitete. U proteklom periodu održali su i tri audicije za prijem u stalno članstvo na dionicama kontrabasa, violončela i viole. Stalno članstvo, organizacijska struktura i broj koncerata zahtijevaju svakodnevni rad svih uključenih u proces razvoja i djelovanja ansambla.

– Nastojimo raditi na što višoj razini. Cilj Zagrebačkih solista je rast svih navedenih parametara, a ustrajna potpora bit će iznimno važna jer naša djelatnost nadilazi samo organizaciju nekoliko koncerata, već je ulaganje i promišljanje te pozicioniranje ansambla u sadašnjosti i budućnosti – kaže predsjednik Upravnog vijeća ansambla, violinist Krunoslav Marić.

Zagrebački solisti kao nezavisna umjetnička organizacija tijekom 70 godina postavili su grad Zagreb i Republiku Hrvatsku na glazbenu kartu svijeta, što priznaju i struka i glazbena kritika i publika širom svijeta.

Solisti i Sosa
Solisti i Sosa
Zagrebački solsiti i Antonio Janigro u televizijskom studiju 1959.
Zagrebački solsiti i Antonio Janigro u televizijskom studiju 1959.

Tekst i foto: Zagrebački solisti