Veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj i Savjetnica za turizam Veleposlanstva Španjolske su 20. lipnja proslavili Svjetski dan tapasa na kultnoj zagrebačkoj lokaciji, povijesnom hotelu Esplanade kako bi se dodatno promovirala bogata turistička ponuda Španjolske. Događaj su posjetili brojni poslovni suradnici iz turističke industrije, influenceri, lokalni mediji i utjecajni gosti.

Veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj Juan González-Barba Pera naglasio je: „Svjetski dan tapasa je događaj koji se svake godine održava diljem svijeta kako bi se slavila španjolska gastronomija i njezina jedinstvena tradicija tapasa. Riječ je o tradiciji koja savršeno prikazuje i definira autentični španjolski način života i gostoljubivost“.

Što su točno tapasi?

Tapas su male porcije raznih jela koja se tradicionalno poslužuju s pićima poput vina ili piva. Ova gastronomska tradicija potječe iz Španjolske i popularna je diljem svijeta te se razvila čak i u visoku kuhinju. Ideja je konzumirati tapase kao lagani obrok ili kao užinu između glavnih obroka. Tradicionalno, ljudi u Španjolskoj često odlaze u barove i restorane kako bi uživali u raznim tapasima, koji su važan dio španjolske gastronomske kulture i izraz njezinog bogatstva i raznolikosti.

Savjetnica za turizam Veleposlanstva Španjolske Isabel Garaña istaknula je: „Španjolska je gostoljubiva, vesela i srdačna zemlja. U 2023. godini primili smo 85,1 milijun putnika koji su generirali 108 milijardi eura. Mi smo lider u turizmu, ali želimo biti lideri i u održivom turizmu.

Želimo privući putnike visoke vrijednosti čije navike dodaju vrijednost destinacijama koje posjećuju jer putuju na drugačiji način: tijekom cijele godine, s širim motivacijama osim sunca i plaže, poput kulture, gastronomije, šopinga, ekoturizma, itinerara, i imaju poštovanje prema okolišu i ljudima. Prema našim istraživanjima, prošle godine je čak 98% međunarodnih putnika bilo vrlo zadovoljno ili zadovoljno svojim iskustvom u našoj zemlji.

(PR)