Zagi, Zagi, Zagi, za Zagreb, za svijet!

Piše: Ivan Brnčić

Čast mi je i zadovoljstvo biti jedan od autora koji obogaćuju ovaj odličan časopis. Obožavam Zagreb, njegovu kulturu, povijest i tradiciju. Na društvenoj mreži Facebook vodim grupu „Zakaj volim Zagreb“, najveću grupu o Zagrebu, ujedno i najstariju – ove godine u siječnju slavila je 12 godina postojanja. U grupu su dobrodošli svi koji vole povijest, kulturu, tradiciju i Zagreb bez obzira na to odakle dolaze i gdje su rođeni. Autor sam „Purgerskog rječnika“ i bloga Zagrebancija.blog.hr, vodim stranicu na Facebooku „Na današnji dan u Zagrebu“ te uređujem i vodim portal „Zagrebački kutak“. Skupljam i razne stvari iz prošlosti grada, poput starih dokumenata, predmeta, filatelije, numizmatike. Moja najveća kolekcija je „Zagrebačke ljekarne“ u kojoj sam prikupio puno računa, dokumenata, ambalaže i mnogo drugih zanimljivosti iz zagrebačkih ljekarni dok su im vlasnici bili privatne osobe, a imam i pravih rariteta. Posjedujem i zbirke telefonskih kartica, znački, poštanskih maraka, raznih starih dokumenata te „Zagi kolekciju“ posvećenu vjeverici Zagiju, maskoti Univerzijade 1987. godine.
U ovom broju predstavljam dio upravo te kolekcije, budući da se 8. srpnja navršava 35 godina od održavanja 14. Ljetne univerzijade, poznatije kao Ljetne studentske igre Univerzijada ’87. Znamo koliko je Univerzijada bila bitna u razvoju Zagreba. Igre je 12. svibnja 1984. Zagrebu dodijelio Izvršni odbor Međunarodne studentske sportske federacije (FISU) i tada je počelo kulturno i sportsko oživljanjavnje grada. Izgrađeni su novi sportski objekti: Sportski centar Cibona, ŠRC Mladost, dvorane Martinovka i Sutinska vrela, sportske dvorane Ekonomskog fakulteta, MIOC-a i srednje kemijske škole; obnovljeni su Dom sportova, dvorana Kutija šibica, sportski tereni i bazeni na Šalati, stadioni Dinama i Zagreba, a najveće je uređenje doživio ŠRC Jarun. Univerzijada je održana od 8. do 19. srpnja 1987., a najbolji hrvatski košarkaš svih vremena, Dražen Petrović, upalio je olimpijski plamen na stadionu u Maksimiru. U 77 sportskih objekata natjecalo se 3195 sportaša iz 122 zemlje u 12 sportova (atletici, košarci, mačevanju, nogometu, gimnastici, plivanju, skokovima u vodu, vaterpolu, tenisu, odbojci, veslanju i kajaku) i 130 pojedinačnih disciplina. U pripremu i održavanje je svoju pomoć dalo 25.700 volontera.


Ja sam tada imao nepunih šest godina i nisam sudjelovao ni u kojem dijelu Igara. No, sjećam se kako sam s prozora na devetom katu u Travnom slušao pjesmu „Zagi, Zagi, Zagi, za Zagreb, za svijet“, koja je bila himna Univerzijade. I dan-danas je znam pjevušiti i svaki me put vrati u djetinjstvo. Tekst pjesme je napisala Margit Antauer, Đelo Jusić aranžman, a pjevao ju je dječji zbor Trešnjevački mališani. Sjećam se i bojanki sa Zagijem. Inače, autor Zagija je Nedeljko Dragić koji je 1985. pobijedio na natječaju za maskotu Univerzijade. Zagi je trebao nositi slovo U kao oznaku Univerzijade, no iz političkih se razloga (da ne bi slovo podsjećalo na NDH) tražilo drugo rješenje, pa je slovna oznaka Univerzijade postao Y, prvo slovo imena države na engleskom (Yugoslavia). U reklamne svrhe Zagi i slovo Y tiskani su na sve moguće predmete, poput školskog i uredskog pribora (olovke, torbe…), kuhinjskog pribora (setovi za jelo i piće…), odjevnih predmeta (jakne, remeni, košulje…). I 35 godina nakon Univerzijade još je uvijek sačuvan velik broj predmeta kao podsjetnik na najveći sportski događaj u Hrvatskoj.
Za tridesetu obljetnicu sam postavio malu izložbu u kultnom kafiću K&K legendarnog zagrebačkog književnika Zvonimira Milčeca. Tada sam u dogovoru s njegovom kćeri Anom izložio neke predmete i fotografije mjesta na kojima su se tada vidjeli ostaci reklama i obilježja Univerzijade. Od Ane sam dobio i meni najvredniji predmet u „Zagi kolekciji“ – košulju koju je nosio Zvonimir Milčec na otvaranju Univerzijade. Tijekom godina sam skupio mnogo predmeta (iako ih ima još koji nisu u mojoj kolekciji!), pa su tu privjesci, donatorske medalje, knjige, set za kavu, krigle, posude, tabakera, plakati, naljepnice, prigodne omotnice i poštanske marke, programi i promidžbeni materijali. Trenutačno najveći kolekcionar Zagija, Igor Novković, ima otprilike 2000 predmeta i 2017. je u Tehničkome muzeju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba otvorio najveću izložbu o Univerzijadi. U povodu te izložbe, Nedeljko Dragić je ponovno nacrtao Zagija, ali 30 godina starijeg!


Još je jedan zanimljiv podatak vezan uz Univerzijadu u Zagrebu: naime, 11. srpnja se obilježava Svjetski dan stanovništva, a povod je Zagrepčanin Matej Gašpar – petmilijarditi stanovnik Zemlje, rođen 11. srpnja 1987. tijekom Univerzijade, kad je Zagreb tim povodom posjetio glavni tajnik Ujedinjenih naroda Javier Pérez de Cuéllar i Matejevim roditeljima uručio posebno priznanje.
Zagreb je 2016., uz Rijeku, bio domaćin 3. Europskim sveučilišnim igrama, no ni približno nije postigao razvitak kao u godini Univerzijade ’87. Nadam se da ćemo ponovno doživjeti jednu renesansu u razvoju grada u svim segmentima.