Pridružite se Kestenijadi u Svetom Ivanu Zelini, očuvajte ekosustav Zelinske gore pješačenjem i osvojite mirisne kestene!

Na vrhu Zelinske gore, nedaleko od pitoresknog grada Sveti Ivan Zelina, čeka vas neponovljivo iskustvo uživanja u prirodi i gastronomskim delicijama na tradicionalnoj 25. Zelinskoj kestenijadi, koja će se održati u nedjelju, 15. listopada s početkom u 9 sati.

Dođite na kestenijadu pješačeći, doprinesite očuvanju ekosustava i osvojite vruće kestene

Iako se do vrha Kladeščice može stići automobilom ili biciklom, organizatori s velikim entuzijazmom potiču posjetitelje da se ohrabre i dođu na ekološki prihvatljiv način – pješačenjem. Staza započinje u mjestu Biškupec i vodi kroz zaštićeni krajolik bukove šume. Put prolazi pokraj stare utvrde Zelingrad, srednjovjekovnog čuvara šumskih puteva, a do nje se lako stiže opuštenom šetnjom uz potok Velika Reka. Ne zaboravite ponijeti sa sobom bocu za piće kako biste ju mogli napuniti s čistom izvorskom vodom s planinskog izvora Žlebica, koji se nalazi uz šumski put. 

Šetnja pješačkom stazom traje otprilike 1 sat i 15 minuta, a prvih 200 posjetitelja koji dođu pješice na kestenijadu bit će nagrađeni s mjericom slasnih kestena, kao znak zahvale za očuvanje ekosustava Zelinske gore.

U središtu zbivanja na glavnom punktu, Udru Amanitapriređuje pravu gastronomsku čaroliju koja će trajati od 9 do 18 sati. Osim mirisnih pečenih kestena, posjetiteljima će biti ponuđena raznovrsna gastronomska ponuda, impresivna izložba gljiva i nezaboravna tamburaška glazba.

Na drugom punktu, lovačko društvo Srndać preuzima inicijativu već u 10 sati. Njihova edukacija o divljim životinjama oduševiti će sve ljubitelje prirode, a natjecanje u kuhanju lovačkog kotlića donosi priliku za vrsne kuhare da pokažu svoje vještine. Degustacija lovačkog gulaša bit će dostupna posjetiteljima sve do 18 sati.

Ljubitelji adrenalina i off-road vožnje bit će oduševljeni punktom Moto i off-road kluba Sv. Ivan Zelina. Ondje će se izletnici moći družiti s motoristima i uživati u njihovoj izvanrednoj gastro ponudi, uz, naravno, sočne pečene kestene, od 10 do 18 sati.

Za one sklonije biciklizmu, Klub biciklista “Sic” organizira 7. Biciklijadu na Kestenijadu s okupljanjem na Trgu A. Starčevića. Biciklisti će krenuti rutom: Trg A. Starčevića – Biškupec – Kladeščica, s početkom u 10 sati.

Za sve posjetitelje Kestenijade koji žele aktivno uživati u prirodi, Udruženje “Fit Forma” organizira pješačenje do Kladeščice s polaskom u 10 sati, ispred objekta u Žlebici 1. Pozovite svoju širu obitelj i prijatelje da vam se pridruže u ovoj ugodnoj šetnji, okružite se prekrasnim zelenim pejzažima, udahnite svježi zrak i zajedno doživite sve čari prirode koje Kestenijada i Sv. Ivan Zelina imaju za ponuditi.

Uz raznoliku ponudu za sve generacije, Kestenijada u Sv. Ivanu Zelini također ima i poseban program za najmlađe posjetitelje. Društvo „Naša djeca Sv. Ivan Zelina“organizira na „Veseloj livadi“, niz aktivnosti za djecu – dječju olimpijadu, zaboravljene igre, graničara, a sve to uz prigodne nagrade! Druženja i igre počinju od 12 sati.

Nesmetan promet na 25. Zelinskoj Kestenijadi bez dugotrajnog čekanja!

Organizatori ovog događanja su Grad Sveti Ivan Zelina i Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline, a svake godine im se pridružuje sve veći broj udruga i volontera. Pridružite se i vi ovoj čarobnoj manifestaciji i doprinesite njezinom uspjehu.

Uživajte u prirodi, svježem zraku, jesenskim plodovima i budite odgovorni i vedri!

(PR)