Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u siječanjskim izvedbama jednog od najpopularnijih bijelih baleta na svijetu – Labuđe jezero – u koreografiji Vladimira Malakhova ugostit će zvijezde slavnoga milanskog kazališta Teatro alla Scala. Ulogu labudice Odette/Odilije plesat će Nicoletta Manni, primabalerina Baleta Teatro alla Scala, a u ulozi princa Siegfrieda je latvijski baletni umjetnik, prvak milanskoga kazališta Timofej Andrijashenko. Nicolettu Manni i Timofeja Andrijashenka publika će gledati na predstavama 23. i 26. siječnja 2024.

Talijansku primabalerinu zagrebački HNK prvi je put ugostio prošle sezone na Baletnom gala koncertu. Nicoletta Manni jedna je od najistaknutijih balerina današnjice čiji repertoar obuhvaća najveće uloge klasičnoga i suvremenoga baletnog repertoara. U travnju 2014. postala je prvakinja baleta, dok je u studenome prošle godine promovirana u primabalerinu odnosno Étoile Baleta Teatro alla Scala.

Ulogu princa Siegfrieda izvest će Timofej Andrijashenko koji je također bio gost Baletnoga gala koncerta u HNK-u u Zagrebu. Andrijashenko je prvak Teatro alla Scala poznat po svojoj umjetničkoj interpretaciji. Osvojio je Grand Prix Dance Competition i nagradu MAB 2011. godine, a dvije godine poslije i Tanzolymp Berlin u sekciji Pas de deux te zlatnu medalju na XII. Moskovskom međunarodnom baletnom natjecanju.

Labuđe jezero u HNK - Nicoletta Manni
Labuđe jezero u HNK – Nicoletta Manni

Labuđe jezero danas je svakako jedan od najpopularnijih bijelih baleta na svijetu koji je postao sinonimom za klasičnu baletnu umjetnost. Nakon neuspješne praizvedbe 1877. u Sankt-Peterburgu djelo je ponovno izvedeno 1895. godine, nakon smrti Čajkovskoga, te je u slavnoj koreografiji Mariusa Petipaa i Leva Ivanova polučilo ogroman uspjeh i popularnost koja se održala sve do današnjih dana. 

PR