Povodom 150. rođendana Zrinjevca, u srijedu 14. 6. 2023. od 17:00 do 21:00 sati održat će se POP UP Zagreb by Centar tolerancije u partnerstvu s Muzejom Grada Zagreba i podsjetiti građane na veliku obljetnicu od otvorenja parka

događanje kojim Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust podsjeća građane Grada Zagreba na povijesno važan događaj, odnosno veliku godišnjicu od otvorenja najljepšeg zagrebačkog parka Zrinjevac.

POP-UP događajem želi se skrenuti pozornost građanima i posjetiteljima Zagreba na povijest grada, u čijem fokusu će biti doprinos i ostavština nacionalnih manjina izuzetno bogatoj kulturnoj baštini Zagreba, koju ostavljamo novim generacijama na brigu i očuvanje, te ukazati na važnost poštivanja različitosti i multikulturalizma, europskih vrijednosti demokracije.

U centru događanja bit će izložba starih fotografija pod nazivom Zrinjevac, tak imam te rad! iz privatne arhive dr. sc. Snješke Knežević, arhive Muzeja grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH, vezana za lokaciju i ljude kroz povijest, a naglasak će se staviti na doprinos Židova kulturnoj baštini i urbanističkom razvoju Zagreba.

Osim izložbe ikoncerta Zagreb Klezmer Tria (Bruno Philipp, Mario Igrec i Dinko Stipaničev), Tihomir Kološić, plesni pedagog i koreograf uvest će nas u plesne korake Quadrille – L’Ete, a građani će imati priliku družiti se s Gornjogradskim coprnicama. Prisutne će rasplesati DJ Johnny (Nikola Martek), uz ritmove prošlih vremena donoseći dah nostalgične romantike.

Park Zrinjevac s alejom platana posađenih 1872. godine jedan je od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba, mjesto umjetničkih performansa i koncerata, mjesto druženja Zagrepčana te nezaobilazan povijesni dio gradske turističke ponude.

Ime Zrinjevac dobio je 1866. godine. Park je na tom novom trgu svečano otvoren 14. lipnja 1873. godine, na mjestu gdje se do tada održavao stočni sajam.

Godine 1884. Zrinjevac je dobio na poklon Meteorološki stup od istaknutog Židova Adolfa Holzera. Stup se nalazi na sjevernoj strani parka. Herman Bolle je izradio nacrt za njegovo postavljanje;  izrađen je od istarskog mramora –  tko god prođe Zrinjevcem, navrati do stupa kako bi vidio kolika je temperatura i vlaga zraka. Najveća atrakcija i najprepoznatljiviji dio parka je Glazbeni paviljon kojeg je 1890. gradu Zagrebu poklonio bogati trgovac židovskog podrijetla Eduard Prister. Postavljen je 6. veljače 1891. na središnji dio parka gdje je bio planiran veliki spomenik Zrinskome.

Program

17.00 – 21.00 izložba „Zrinjevac, tak imam te rad“

17.30 – 19.00 koncert Zagreb Klezmer Trio (Bruno Philipp, Mario Igrec i Dinko Stipaničev)

19.00 – 20.00 Zagreb pleše (naučite korake Quadrille plesa – L’Ete uz Tihomira Kološića, plesnog

                        pedagoga i koreografa)

18.00 – 21.00 upoznajte Gornjogradske coprnice

20.00 – 21.00 Disco Dance by DJ Johnny

Kontakt za medije:

Maja Čižić, +385 1 510 1212, + 385 91 1212 104

(PR)