Foto: Ukrasna aplika u obliku psa, Egipat (?), 5.-6. stoljeće; snimio Igor Krajcar, AMZ

Nakon što je privremeno sklonjena radi obnove zgrade Arheološkog muzeja zbog oštećenja u potresu 2020., od 31. svibnja ove godine ponovno se može razgledati izložba Semper fidelis – kućni ljubimci u antici. Ulaz je besplatan, a izložba je otvorena do 1. rujna.

Izložba Semper fidelis – kućni ljubimci u antici prva je izložba u ciklusu malih izložbi na kojima se interpretiraju teme iz svakodnevnog života u Rimskom Carstvu. Autorica Nina Gostinski, kustosica Arheološkog muzeja u Zagrebu, namjerava zasebnim izložbama prikazati publici manje poznate segmente svakodnevnog života u antici, koji se podudaraju s gorućim temama u modernom društvu, poput odnosa ljudi prema životinjama. Danas raširena praksa držanja kućnih ljubimaca nije bila strana ni starim Rimljanima, čiji se izbor životinja kretao od uobičajenih pasa, mačaka i ptica do reptila, vodozemaca, riba, insekata i egzotičnih životinja.

Na izložbi Semper fidelis – kućni ljubimci u antici može se vidjeti pedesetak predmeta iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu s raznim prikazima životinja koje su u Rimskom Carstvu smatrali ljubimcima.