u režiji Darijana Mihajlovića

Zagrebačkom kazalištu lutaka velika je čast predstaviti novu premijeru, koja će se održati: u petak 10. svibnja 2024. u 19 sati.

Pretpremijera je na rasporedu 9. svibnja 2024. u 18 sati.

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje novu premijeru: Tri mušketira Alexandrea Dumasa u režiji Darijana Mihajlovića. Pripovijest o složnim mušketirima već 180 godina osvaja čitatelje, ali i gledatelje u filmskim i scenskim adaptacijama. Ova lutkarska prilagodba približava pustolovinu mušketira mlađoj publici. Zapletena Dumasova radnja je pojednostavljena i prilagođena dječjem shvaćanju, a zadržan je duh izvornika i, naravno, pouka djela, a to je važnost zajedništva i vjere u mogućnost mira u burna vremena koja su usporediva s današnjicom.

„Dječak D’Artagnan postaje muškarac kroz akciju i neizvjesnost, preuzimanje rizika i odgovornosti, a najviše kroz zajedničko prevladavanje iskušenja i osobnih ograničenja. Upravo njegova mladost, to iskreno djetinje srce, pokreće ovu pustolovinu prema ponovnoj uspostavi mira u vremenima kada je, nekad kao i danas, važno da smo svi za jednoga i jedan za sve!“, piše autorica dramatizacije Ana Tonković.

Darijan Mihajlović, ugledni Beogradski redatelj svjetskoga glasa, prvu je suradnju sa Zagrebačkim kazalištem lutaka ostvario 2019. godine s predstavom Bubamarac, nadahnutom slavnom pjesmom Arsena Dedića, te njome osvojio mladu zagrebačku publiku. Režiji Tri mušketira pristupio je s jednakom zaigranošću i scenskom maštovitošću te osjećajem za ritam i komunikativnost.

Premda Dumasov pustolovni roman nije prvenstveno namijenjen djeci, ona će jamačno prepoznati u radnji bajkoviti obrazac u kojem naizgled nedorasao junak uspijeva nadići zapreke i pobijediti zlo. Naravno, uz pomoć prijatelja.

U predstavi glume: Adam Skendžić, Ivan Simon, Anđelko Petric, Tin Rožman, Borna Galinović, Ana-Marija Percaić, Marta Bolfan Ugljen, Sanja Vejnović i Filip Lugarić.

Fofo: Ines Novković
(PR)