Sutra se otvara 30. jubilarna Vinistra! Svečana dodjela medalja najboljim vinarijama s Vinistrinog ocjenjivanja uvod je u manifestaciju koje će do nedjelje Poreč pretvoriti u epicentar vinskog svijeta.

Tradicionalna dodjela nagrada vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića koji su svoje uzorke poslali na 30. Vinistrino ocjenjivanje i 15. Svijet malvazija, sinoć je u hotelu Parentium Plave Lagune bila u slavljeničkom tonu. Rođendansku tortu zajednički su rezala tri dosadašnja predsjednika udruge Vinistra – Ivica Matošević, Nikola Benvenuti i Luka Rossi i tako obilježili 30. jubilej istarske udruge vinogradara i vinara, ali i najatraktivnije izložbe vina u regiji koja se otvara sutra i traje do nedjelje (od 10. do 12. svibnja), u porečkoj dvorani Žatika.

 „Vinistra danas funkcionira kao moderna organizacija s jasnom strategijom i planovima, kontinuirano ulažemo u podizanje kvalitete, jačanje identiteta i konkurentnost istarskih vina. I dalje ćemo održavati sinergiju svih naših članova jer nas je upravo zajedništvo dovelo tamo gdje smo danas – na vinsku kartu svijeta“, rekao je predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi te pozvao sve ljubitelje vina u Žatiku u kojoj je ukupno 125 izlagača od čega čak 85 vinara.

Među njima su i ovogodišnji osvajači odličja s Vinistrinog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića i Svijeta malvazija na kojima je dodijeljeno ukupno 15 platinastih, 178 zlatnih i 78 srebrnih medalja. Podsjetimo šampionske titule osvojile su vinarije Bastian za najbolju svježu malvaziju, Deklić za odležanu malvaziju i mladi teran, Benvenuti za zreli teran, Vinska klet Kralj iz Slovenije za mladi refošk, a Bordon također iz Slovenije za zreli refošk.

Grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje je ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show, a vlasnici vinarije sinoć su na dodjeli nagrada istaknuli kako već 20 godina šalju uzorke na ocjenjivanje u Istru, potaknuti lijepom istarskom pričom i prijateljstvom s prvim predsjednikom Vinistre Ivicom Matoševićem.

Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 27 vinara za malvazije iz berbe 2023. i sedam vinara za teran, berbe 2021.

Također, posebna priznanja dobili su vinarije Cattunar, Kozlović i Benvenuti, koje su do sada osvojile najviše šampionskih titula, svaka od njih po sedam.

Luka Rossi dodijelio je i posebne zahvalnice vanjskim suradnicima udruge Katarini Radola, Petru Šegonu, Maji Laginja, Krešimiru Juričiću, tajniku udruge od 2009. do 2022. te Miljenku Bošnjaku, jedinom ocjenjivaču na svih 30. Vinistrinih ocjenjivanja. PR

Fotografije Merlo De Graia

(PR)