Treću godinu zaredom Artupunktura – jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera – etablira jesen u Zagrebu kao vrijeme za buđenje svijesti o vrijednosti stvaranja. Projekt je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost, koja će objediniti, podupirati i promicati umjetnike iz raznih područja te umjetničke kolektive. Cilj je izrastanje u sveobuhvatni društveni proces, pri čemu umjetnost pruža nove perspektive u javnom prostoru i životu zajednice, životu grada i svim aspektima njegovog ekosustava. Treće izdanje Artupunkturepočelo je 12. listopada.

Turistička zajednica grada Zagreba inicirala je i pokrenula Artupunkturu 2021. godine kao umjetničku platformu koja okuplja nezavisnu kulturnu scenu i liječi Zagreb od posljedica potresa i pandemije, podsjetila je Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ-a, a zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo da Artupunktura predstavlja demokratizaciju umjetnosti, njezinu popularizaciju, ali i deelitizaciju, u skladu s kulturnom strategijom Grada Zagreba. 

Ove godine Artupunktura je otvorena oživljavanjem prolaza Neboder, simbolički preimenovanog u Prolaz Tomislava Gotovca, pionira svjetskog performansa. Neki projekti su jednodnevni ili dvodnevni, a neki su aktualni duže, pa i tijekom studenoga – primjerice, umjetnička instalacija Ivane Franke oko glazbenog paviljona na Zrinjevcu. Detaljne informacije o svim projektima pogledajte na www.artupunktura.hr i u Centrima za posjetitelje TZGZ-a.  

PR