Fotomonografija Pagradotok autorski je projekt Damira Fabijanića, renomiranog hrvatskog fotografa paških obiteljskih korijena. U 45 godina snimanja otoka dokazao se kao istinski kroničar paškog podneblja i događaja.

Uz osobne afinitete u snimanju čudesnih paških pejzaža, snimao je i najvažnije događaje i specifičnosti Paga, među kojima su i paški sir, čipka, solana, suhozidi, lunske masline, lokalna arhitektura, običaji (Stomorina), bura i još puno toga. Neke od spomenutih tema prikazane su već na autorovim fotografskim izložbama, no većina motiva objavljena je prvi put. Značaj i bogatstvo tema definirali su i impresivan format i obujam knjige. Većina motiva snimljena je na dijapozitivima i negativima koji su skenirani i obrađeni u besprijekornoj likovnoj izvedbi.

Ova knjiga ne pokazuje otočki ambijent stilom starih razglednica (iako pokazuje i neumitni odlazak nekih vizura i običaja), već trajno suvremenim likovnim izrazom prikazuje najbolje i najljepše s otoka. Autorovim riječima: „Teme su impresije moje mladosti, odmorišta moje zrelosti, utočišta moje smirenosti.“