Prekrasnom naslovnicom s fotografijom „čipkastih“ vrata Oktogona u bojama jeseni, počeli smo novi 80. broj časopisa.

zapadna fronta
Zapadna fronta

Predstavljamo kuću – Lenucijev palazzino, u kojoj je živio Milan Lenuci koji je svojom idejom o Zelenoj (Lenucijevoj) potkovi obilježio naš grad, meni najljepši njegov dio.

Ivan Tišov u atelijeru, Zagreb, 1896.
Ivan Tišov u atelijeru, Zagreb, 1896.

„Ljubav za Zagreb i čežnja za slavonskom ravnicom“ naslov je teksta uza 150. obljetnicu rođenja slikara Ivana Tišova, čije slike svjedoče o zlatnom dobu razvitka Zagreba.

Eugen Kvaternik
Eugen Kvaternik

Ove godine se obilježava i 150. obljetnica pogibije Eugena Kvaternika, vođe Rakovičke bune, a tim povodom u Hrvatskom državnom arhivu na Marulićevom trgu otvorena je izložba pod naslovom „Rakovički ustanak 1871. i Eugen Kvaternik: od pobune do kulta nacionalnog junaka“.

Konjski tramvaj
Konjski tramvaj

Nismo zaboravili ni 130 godina od uvođenja organiziranog javnog prijevoza u Zagrebu – o obljetnici govori tekst „Od konjke do niskopodnih tramvaja“.

Zlatko Strahuljak
Zlatko Strahuljak

U rubrici Zagrepčani koje ne smijemo zaboraviti prisjećamo se obitelji Stahuljak iz koje je proizašlo šesnaest glazbenika.

Nezaobilazna je i izložba u Muzeju grada Zagreba u povodu 40. obljetnice smrti slavnog para Bele i Miroslava Krleže.

Duško Šibl
Duško Šibl

„Zanimaju me proces slikanja, gesta i energija“ naslov je intervjua sa slikarom Duškom Šiblom.

Mirjana Sačer
Mirjana Sačer

Prošla je godina dana od zadnjeg druženja s Mirjanom Sačer Bobanac u njezinu Štaglju u Kostanju. Napustila nas je početkom godine…   

Pod naslovom „Akutan ili kroničan, bol je neugodno iskustvo“ pišemo o Centru za bol, otvorenom u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu.  

Osim navedenih članaka, u časopisu objavljujemo i najave kulturnih događanja u našem gradu.