16. studenog u Zagrebu svečano je prvi put u hrvatskoj povijesti dodijeljena Hrvatska nagrada za mentalno zdravlje.

Svečanost je održana u Zagrebu, u prepunoj dvorani Centra za zdravlje mladih u Heinzelovoj ulici 62a. Dobitnik nagrade je Aleksandar Stanković, kojeg je Odbor za dodjelu izabrao između deset nominiranih. Nagrada je namijenjena javnim osobama koje su u proteklom razdoblju najviše doprinijele širenju svijesti o vannosti mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj i od sada će se dodijeljivati svake godine.

Izbor nominacija i dobitnika Hrvatske nagrade za mentalno zdravlje izvršio je Odbor za dodjelu u sastavu: 

•prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić; 

•prof. dr. sc. Dolores Britvić; 

•prof. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina; 

•prof. dr. sc. Tihana Jendričko; 

•prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić; 

•dr. sc. Aleksandra Mindoljević-Drakulić. 

Pri izboru nominiranih kriteriji za zasluge bili su sljedeći (kandidati su mogli ispunjavati jedan ili više kriterija): 

1. Izlazak u javnost s vlastitim iskustvom nošenja s poteškoćama mentalnog zdravlja; 

2. Aktivizam u korist napretka sustava brige za mentalno zdravlje u RH; 

3. Javno poticanje građana na zrelo traženje pomoći i podrške u slučaju poteškoća s mentalnim zdravljem. 

Odbor za dodjelu ovim je riječima obrazložio izbor Aleksandra Stankovića –„on je otvorenim govorom o vlastitim poteškoćama s mentalnim zdravljem u medijskom prostoru, direktnim, poetskim i intimnim načinom uključio druge javne osobe, ali i potaknuo niz anonimnih pojedinaca u promociji brige za mentalno zdravlje osnanivanjem nade da se i s poteškoćama s mentalnim zdravljem mone ostvariti ispunjen i sretan nivot“. Ugledni zagrebački umjetnici Lazer Rok Lumezi i Boris Pokos izradili su fizičku reprezentaciju nagrade koja je uručena pobjedniku. 

Osim pobjednika Aleksandra Stankovića, među nominiranima od strane Odbora bili su također (navedeni abecednim redom): 

Damir Kedno, Ivana Kindl, Juraj Lerotić, Vojislav Mazzocco, Edin Osmić (Edo Maajka), Neda Parmać, Nera Stipičević, Ana Ugarković i Alen Vitasović. 

Važnost teme mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj naročito je porasla zbog posljedica pandemije, potresa, ratnih situacija te rasta troškova hrane i energije. Radi poticanja što intenzivnijeg širenja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, Udruga Životna linija u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Centrom za zdravlje mladih Grada Zagreba odlučila je pokrenuti redovito godišnje dodjeljivanje spomenute nagrade. Svi zaslužni pojedinci bit će uzeti u obzir za dodjelu nagrade također iduće godine (2024.), kad će Odbor za dodjelu sastaviti dodatne nagradne kategorije u području mentalnog zdravlja (volonteri, stručnjaci po iskustvu, političari itd.) slično praksi Nobelovih nagrada koje se dodjeljuje u više kategorija.PR