Razorni je potres bio povod da se točno mjesec dana poslije – 29. siječnja 2021. u poštanskom uredu u Petrinji upotrijebi prigodni poštanski žig s tekstom „Obnovimo potresom pogođena područja“

Najvažniji događaj u povijesti Petrinje, koji je odredio pripadnost ovoga grada zapadnoeuropskom kulturnom, etničkom i političkom prostoru, bilo je oslobođenje od osmanlijske vlasti, 24. rujna 1595. Zato je upravo borba kršćanske vojske austrijskih zemalja i vojske hrvatskoga bana protiv Turaka zabilježena kao motiv na poštanskoj marki koju je Hrvatska pošta objavila 21. rujna 1995., u povodu četristote obljetnice oslobođenja Petrinje od Turaka. Izdane su i prigodna omotnica prvog dana (FDC) i list prvog dana. 

Dizajn marke potpisuje slikar i grafičar Hrvoje Šercar, veličina marke je 35,5 x 24,14 mm, a vrijednost 2,20 kuna. Tiskana je u tiskari Zrinski u Čakovcu, na bijelom 115-gramskom gumiranom papiru sa češljastim zupčanjem 14, u nakladi 350.000 komada. Izdana je u arku sa 25 maraka, na kojem je 13. polje vinjeta, a 24., 25., 29. i 30. polje uvećana vinjeta (tzv. hrvatski arak), što je uvijek lijepo i atraktivno, dostojno događaja čiju obljetnicu marka obilježava.

Kao što je oslobođenje od Turaka pridružilo petrinjsko područje kršćanskom kulturološkom krugu, tako je i najvažniji događaj u novoj petrinjskoj povijesti bilo oslobođenje Petrinje u Domovinskom ratu, kojim je grad vraćen u okrilje domovine Hrvatske. Zato je poštanski arak povezao te dvije povijesne bitke i na rubovima (privjescima) otisnuo i datum 6. kolovoza 1995., dan kad je Petrinja oslobođena u vojnoj akciji „Oluja“, te stilizirani znak Hrvatske vojske.

Službena poštanska izdanja u filatelističkim krugovima često prate i originalna, dorađena ili pretiskana privatna idanja u malim nakladama, koja su u ovom slučaju na poštanskim omotnicama prezentirala hrvatske banske vojnike u punoj ratnoj opremi, odnosno hrvatske vojnike u akciji „Oluja“.    

Iz starije povijesti Petrinje među službenim poštanskim izdanjima sačuvani su biljeg iz razdoblja Kraljevine Jugoslavije i vinjeta (privjesak) Kave Hag s grbom Petrinje iz 1930-ih godina. Početkom 20. stoljeća tvrtka Kaffee Handelsgesellschaft AG (Kaffee HAG) iz Bremena počela je objavljivati albume maraka s heraldičkim motivom, koji su postali popularni u Njemačkoj, pa je licenciju izvezla u druge europske zemlje. Album tadašnje Jugoslavije, u kojem je i vinjeta s grbom Petrinje, objavljen je 1930. u izdanju zagrebačkog poduzeća Kava Hag d.d. i tiskan u Tipografiji Zagreb. Autori albuma bili su povjesničari Emilij Laszowski i Rudolf Horvat.

U Petrinji su kao i u drugim mjestima objavljivane i omotnice i dopisnice u privatnoj nakladi, primjerice, tvornice Gavrilović, za potrebe korespodencije i usput reklame. Jugoslavenska je pošta 1962. objavila prigodnu omotnicu u povodu stogodišnjice Učiteljske škole u Petrinji; 1989. u povodu otvorenja nove pošte i telefonske centrale; 1987. dopisnicu uz održavanje filatelističke izložbe. Hrvatska pošta objavila je 2014. dopisnicu posvećenu 150. godišnjici Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj.

Nažalost razorni je potres bio povod da se, na inicijativu Stjepana Zdenka Brezarića, tajnika Hrvatskog društva olimpijske filatelije i memorabilije, točno mjesec dana poslije – 29. siječnja 2021. u poštanskom uredu u Petrinji upotrijebi prigodni poštanski žig s tekstom „Obnovimo potresom pogođena područja“. Tiskano je i 50 primjeraka prigodnih dopisnica.