Hrvatska liga protiv raka u prigodi 57. rođendana i povodom Svjetskog dana bolesnika organizirala koncert koji je oduševio sve prisutne.

 Damir Eljuga
Damir Eljuga
 Ana Rucner
Ana Rucner
Miljenko Đuran
Miljenko Đuran

U Mađarskom kulturnom centru – Institutu Liszt u Zagrebu održan je bogat muzički program; Nataša Antoniazzo (mezzosopran), Arijana Giglijani Philipp (sopran), Miljenko Đuran (tenor), Ana Rucner (violončelo), Matej Meštrović (klavir), Ivan Batoš (klavir), Bruno Philipp (klarinet), a sve s ciljem prikupljanja potrebnih sredstava za pomoć oboljelima od raka. Mnogobrojni uzvanici svojim dolaskom na koncert ujedno su pružili i potporu svim oboljelima.

U ime Hrvatske lige protiv raka riječima zahvale na dolasku i podršci ovom obljetničkom događaju uzvanicima se obratio predsjednik Lige prof. dr. sc. Damir Eljuga te istaknuo važnost rada i svih akcija koje Hrvatska liga protiv raka godinama aktivno organizira i time širi svijest o prevenciji zloćudnih bolesti.

Matej Meštrović
Matej Meštrović

Ideja o osnivanju Lige za borbu protiv raka rođena je davne 1963. godine i to u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, te je godine akademik Ivo Padovan, tada kao predsjednik kancerološke sekcije Hrvatskog liječničkog zbora, sudjelovao u programima istraživanja suvremenih metoda i pristupa liječenju raka u ljudi u jednoj od najpoznatijih onkoloških bolnica u SAD “Sloan Kettering Memorial Cancer Center”, koja je nastala na poticaj znamenitog ginekologa dr. Mariona Simsa. Za tog studijskog boravka bio je pozvan kao gost u Američko društvo za borbu protiv raka u New Yorku. Zadivljen uspjesima toga najvećeg i najsnažnijeg društva za borbu protiv raka spoznao je da bi takvo društvo trebalo osnovati i u Hrvatskoj. Još za vrijeme boravka u SAD-u, uz pomoć spomenutog američkog društva i Hrvata u dijaspori akademik Ivo Padovan i suradnici izradili su prvu studiju o “Ligi za borbu protiv raka”. Odmah po povratku u Hrvatsku 1964. godine okuplja istomišljenike i pristupa svim potrebnim radnjama za osnivanje Lige za borbu protiv raka. U Inicijativnom odboru za osnutak Lige uz akademika Padovana bili su doc. dr. Marko Bašić, prim. dr. Krešimir Čupak, prim. dr. Velimir Kirhmajer, dr. Željko Maričić, prof. dr. Bruno Mark, doc. dr. Nedjeljko Milić, doc. dr. Miroslav Orešković, dr. Mijo Rudar i prof. dr. Ante Šercer. Podršku osnivanju Lige tada su dali brojni kulturni, politički i privredni djelatnici grada Zagreba i Republike Hrvatske. Na zasjedanju 21. siječnja 1967., između ostalog donosi sljedeći zaključak:  “Da bi pomogli bolesnicima koji boluju od raka i njihovim obiteljima i skrbnicima, Liga će poduprijeti akciju osnivanja središnje institucije za borbu protiv raka u Zagrebu, kao i težnje da ta institucija udruži sve medicinske stručnjake u borbi protiv raka”.

 Nataša Antoniazzo i Arijana Giglijani Philipp
Nataša Antoniazzo i Arijana Giglijani Philipp
 Bruno Philipp
Bruno Philipp

Od tada je prošlo 57 godina, a publika je svojim dolaskom i podrškom dala najljepši poklon za rođendan Lige te uživala u sjajnim izvedbama, a svi su umjetnici na kraju koncerta nagrađeni dugim pljeskom s ovacijama.

Bila je ovo i prilika da se prigodnim domjenkom zahvali svima koji podržavaju rad Hrvatske lige protiv raka.

(PR)