Izložba Hrvatskog povijesnog muzeja „Mač – jednom davno…“ otvorena je u podrumu Galerije Klovićevi dvori od 18. svibnja do 18. srpnja. Iz fundusa Muzeja predstavljen je izbor 25 izuzetno vrijednih srednjovjekovnih mačeva iz tzv. viteškog doba od 11. do početka 16. stoljeća. Izložba i katalog temelje se velikim dijelom na stručnoj i znanstvenoj obradi mačeva iz Zbirke oružja koju je Hrvatski povijesni muzej 2009. objavio u katalogu zbirke „Mačevi viteškog doba u Hrvatskoj“. Autori izložbe su Leon Bošnjak, Petra Braun i Ana Filep.

Mač je bio simbol i osobno naoružanje vitezova, oklopljenih plemića, ratnika na konju koji su s mačem u ruci podčinjavali, ali i štitili druge. Mačem su se stvarala i rušila carstva, krojile granice i oblikovala povijest svijeta. Mač je nositelj simbola i izraz dubokih vrijednosti u svakom društvu koje ih je koristilo. To je vrlo konfliktan predmet, predmet umjetnosti, znanosti, iznimno visokog tehničkog umijeća, izražaj je jezika i nositelj mitova. Iako im se sada divimo kao umjetničkim djelima ili vrhunskim obrtničkim proizvodima, ne smijemo zaboraviti da su bili oružje, sredstvo za borbu koje je sposobno spasiti, ali i oduzeti život. Mač je oružje viteza – produžetak njegove ruke i uma. Predmet je legendi, pripovijedaka i pjesama, i danas gotovo neizostavan dio modernih epova. Kažu da je pero moćnije od mača, ali pamti li itko junačku avanturu koja je završila dvobojem olovkama?  

Mačevi s područja Hrvatske ne odstupaju od tipologije, sustava i karakteristika istodobnih mačeva diljem Europe. Običaji i obredi povezani s njima jednaki su onima u drugim dijelovima Europe te svjedoče o zajedničkoj kulturi koju i danas baštinimo.

Zahvaljujući koncepciji izložbe i katalogu, tema je privlačna i pristupačna širokoj publici, generaciji 20. i 21. stoljeća. Osim prezentiranih mačeva i općih tema iz viteškog života, prezentirani su i objavljeni brojni predmeti i mediji s kojima se susrećemo, koji i danas svjedoče o fascinaciji viteštvom i mačem. Raznovrsna građa visoke i popularne kulture predstavljena je zajedno, a svi su predmeti prezentirani kako bi pokazali svestranu popularnost viteštva i srednjovjekovlja te općenito mača u današnjem dobu. Izložba se održava u okolnostima u kojima je Hrvatski povijesni muzej u baroknoj palači Vojković-Oršić-Kulmer-Rauch zbog posljedica potresa 22. ožujka 2020. do daljnjega zatvoren za javnost, pa je prostor za izložbu ustupila Galerija Klovićevi dvori. Izložbu prate edukativna događanja u atriju Klovićevih dvora: prikazi oživljene povijesti i kratke predstave u izvedbi Reda čuvara grada Zagreba, radionice heraldike, izrade viteških štitova i plemićkih rodoslovnih stabala, zadaci, pitalice i kvizovi znanja – 29. svibnja, 12. lipnja i 10. srpnja te online na muzejskim mrežnim stranicama i društvenim mrežama.