Tekst i fotografije Muzej grada Zagreba

U Muzeju grada Zagreba otvorena je izložba ‘Mister Morgen – Ivo Robić’. Robić je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj zabavnoj glazbi i pop-kulturi druge polovice 20. stoljeća, ostvario nenadmašen diskografski opus i senzacionalnu međunarodnu karijeru.

Ivo Robić
Ivo Robić

Početak karijere Ive Robića seže u 1943. godinu, kada nastupa u zagrebačkom baru Grill Roomu i počinje nastupati na radiju. On je veteran svih naših festivala, od prvog zagrebačkog 1953. godine pa sve do krapinskog 1998. te priznati skladatelj popularnih pjesama ‘Samo jednom se ljubi’, ‘Srce laku noć’, ‘Mužikaši’… Iako je njegov pjevački žanr ponajprije šlagerski, upravo je Robić snimio prvu rock ‘n’ roll ploču na ovim prostorima. Prva naša samostalna, pjevana long-play ploča također pripada Robiću.

Ivo Robić prvi je pjevač u povijesti, koji je pjevajući na njemačkom jeziku dospio na američke i britanske ljestvice popularnosti i to s pjesmom Morgen,1959., za koju je dobio i Zlatnu ploču Polydora.

Ivo Robić
Ivo Robić

Dva puta je osvojio Lava Radio Luxembourga kao najpopularniji pjevač radijske hit-parade. Izložba je koncipirana u sedam glavnih tema i tri ‘intermezza’, koji obuhvaćaju oko 650 predmeta (plakate, fotografije, notna izdanja, gramofonske ploče, novinske članke, knjige, diskografske nagrade, osobne predmete), a niz multimedijalnih instalacija omogućava interaktivnu komunikaciju s prezentiranim sadržajima i osebujan muzejski doživljaj. Izložbu prati opsežan hrvatsko/njemački katalog, a autori su Vesna Leiner, mr.sc. Maja Šojat Bikić i Boris Mašić.

Ivo Robić
Ivo Robić