Marija Jurić Zagorka (1873. – 1957.), novinarka, pokretačica i urednica prvog hrvatskog ženskog časopisa, politička aktivistica i popularna književnica.

Često ju se prikazuje na fotografijama iz starosti, ali ona je bila mala revolucionarka, energična i živahna, pametna, kreativna, inovativna i zaista – neustrašiva! Godine 2009., na Dolcu 8, otvoren je Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke. Centar za ženske studije, osnovan 1995. dijeli adresu, ali i brine za Memorijalni stan te Zagorkinu baštinu. Stan se može posjetiti, vidjeti njena ostavština. 

Marija Jurić Zagorka (1873. – 1957.) bila je prva hrvatska profesionalna novinarka, pokretačica i urednica prvog hrvatskog ženskog časopisa, politička aktivistica i popularna književnica. 

Za života je često bila grubo omalovažavana. O njoj su, kao o prvoj novinarki na prostoru srednje Europe, izvještavale bečke, francuske, talijanske i njemačke novine, čime je postala prva politička novinarka s europskim ugledom.

Svojim se novinarskim radom Zagorka snažno se zalagala protiv mađarizacije i germanizacije Hrvatske; otvoreno suprotstavljala nepovoljnom položaju žena u društvu te drugim ostalim oblicima društvene nepravde. Imala je značajnu ulogu u razvoju hrvatskog romana; širenju pismenosti u Hrvatskoj početkom 20. st.

Zauvijek je zadužila hrvatsku kulturu, kao i borbu za ravnopravni položaj žena u hrvatskom društvu. Sve što je radila, ostvarila je uz velike osobne žrtve. Živjela je i u teškim uvjetima, neumorno radila i tako do kraja ostala besprijekornom junakinja. U Hrvatskome državnom arhivu Zagorkina rukopisna ostavština fragmentarno je sačuvana i raspršena u osamnaest različitih fondova i zbirki.