Nova kazališna sezona središnje nacionalne kazališne kuće donosi, kako je najavila imenovana intendantica dr. sc. Iva Hraste Sočo, „kanonski repertoar koji će se čitati na moderan i inovativan način, u dijalogu sa svijetom u kojem živimo, ali i suvremene naslovekoji su se nametnuli svojom umjetničkom vrijednošću. Mjesto na sceni pronaći će velika imena, kao i mladi umjetnici“.

HNK

OPERA

Sezonu će otvoriti 18. rujna Operni gala koncert kojim će ravnati Ivan Repušić, a nastupit će tenor Piotr Beczala, uz soliste, Zbor i Orkestar HNK.

Prva operna premijera – Verdijev „Nabucco“ bit će ulistopadu, nakon gotovo četrdeset godina od posljednje premijere u Zagrebu. Dirigent je PierGiorgio Morandi, a režiser Giancarlo del Monaco.  

Komična opereta „Šišmiš na zagrebačku se pozornicu vraća uoči božićnih i novogodišnjih blagdana pod ravnanjem Srboljuba Dinića i u režiji Krešimira Dolenčića. 

Nastavljajući dugogodišnju suradnju s Muzičkim biennaleom Zagreb, HNK će u koprodukciji sa MBZ22. travnja 2023. praizvesti operu „Lennon“ Ive Josipovića, za koju je libreto napisala Marina Biti. Cijeli taj dan bit će obilježen bijenalskim događanjima u kazalištu.

Opera „Amfitrion“ Borisa Papandopula, temeljena na duhovitom libretu Mije Štimca i Enrica Goliscianija, prema istoimenom Molièrovom djelu,nakon više od osamdeset godina bit će postavljena na sceni HNK u koprodukciji s umjetničkim akademijama, predvođenima zagrebačkom Muzičkom akademijom.

Jednočinku „Stanac“ Jakova Gotovca, napisanu u suradnji s libretistom Vojmilom Rabadanom prema Držićevoj komediji „Novela od Stanca“, operni ansambl premijerno će izvesti u atriju Klovićevih dvora. Ravnat će maestro Ivo Lipanović, a režirati Hrvoje Korbar.

DRAMA

U godini obilježavanja 400. obljetnice smrti slavnogpisca, prvu izvedbu u povijesti zagrebačkog HNK u listopadu će doživjeti Molièrov „Don Juan“, uz pokroviteljstvo francuskog veleposlanstva u Zagrebu.Redatelj je Dejan Projkovski. 

Premijera u prosincu bit će „Plodna voda“ – novi dramski tekst Marine Vujčić, u režiji NenniDelmestre.  

Iako napisana 1997., drama o nasilju, osveti i neprekinutu lancu kažnjavanja „Ubojstvo“ HanochaLevina sve više dobiva na aktualnosti. Režirat će Ido Rosenberg, a predstava je pod pokroviteljstvom i sponzorstvom izraelskog veleposlanstva u Zagrebu.

Poslije više od dva desetljeća, na sceni HNK premijerno će biti izvedena Krležina „Leda“. Svojevrsnu zagrebačku vizuru ovog djela unijet će režija Franke Perković.

Predstavu „Enigmatske varijacije“ Éric-Emmanuela Schmitta režijski potpisuje Neva Rošić. Izvest će se u koprodukciji s riječkim nacionalnim kazalištem u intimnom okružju Tonske dvorane HNK u siječnju 2023.

BALET

Baletnu sezonu otvara Baletna gala večer na kojojće uz baletne soliste i ansambl te Orkestar HNK nastupiti proslavljeni baletni umjetnici: Roberto Bolle, Melissa Hamilton, Nicoletta Manni, Timofej Andrijashenko, Daniil Simkin i Tatiana Melnik.

Prva baletna premijera je koprodukcija s riječkim HNK Ivana pl. Zajca – balet „Spartak“ Arama Hačaturjana. Ova koreografija Jirija Bubeničeka 27. siječnja 2023. bit će prvo cjelovito uprizorenje ovoga baleta na zagrebačkoj pozornici.

Inspirativna drama Henrika Ibsena „Peer Gynt“zahvaljujući Edwardu Griegu postala je evergreenklasične glazbe. U koprodukciji sa SNG Maribor,koreograf Edward Clug postavit će novu veliku ansambl predstavu u ožujku 2023.

Još jedna koprodukcija s riječkim nacionalnim kazalištem bit će balet „Čajkovski“. Životno putovanje Čajkovskog svojom koreografijom prikazat će mladi španjolski plesač i koreograf Cayetano Soto. Sudjelovat će Orkestar Opere HNK u Zagrebu uz baletni ansambl HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Krajem sezone zagrebački će Balet u jednoj večeri predstaviti čak tri suvremena baletna djela (TripleBill): „Prelaženje linije“, koreografa Francesca Nappe, Massimiliana Volpinija i Philippa Kratza. Plesači zagrebačkog Baleta, iako klasično obrazovani, suvereno vladaju i suvremenim pokretom, pa će i ovi dekonstruirani plesni koraci praćeni akustičnim instrumentima i digitalnim zvukovima biti novi izazov za njih.

NOVI PROGRAMI

U repertoar središnje nacionalne kazališne kuće uvodi se i nekoliko novih programa. „Operni festival Zagreb na kraju svake sezone predstavit će najbolje produkcije hrvatskih nacionalnih kazališta i europskih teatara iz srednje i jugoistočne Europe. U sljedećoj sezoni planira se u festival uvrstiti, osim HNK u Zagrebu, operne uspješnice HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, HNK Osijek, HNK Split, SNG Maribor i Teatro Verdi Trieste, uz koncert prvonagrađenih na Natjecanju „Zinka Milanov“. 

Važnost suradnje vodećih hrvatskih glazbenih institucija nova intendantica želi naglasiti kroz Komorni ciklus koncerata Zagrebačke filharmonije i HNK u Zagrebu“, koji će se održavati nedjeljom ujutro u foyeru kazališta.

Novost je i projekt „Filmski trezor HNK“ – serija projekcija koje će se održavati u Tonskoj dvorani HNK jednom mjesečno, tri večeri zaredom, a bit će posvećene operi, drami ili baletu. Projekcijama će prethoditi uvod povjesničara filma Daniela Rafaelićate razgovor s nekim od aktera filmova i emisija. 

Teatrološke, muzikološke i baletne tribine, u suradnji sa strukovnim udrugama, organizirat će se u foyeru kazališta. Teatrološki dio bit će posvećen pojedinim glumcima, piscima i djelima iz dramskog repertoara i odvijat će se povezan s dramskim premijerama. Muzikološke tribine i okrugli stolovi iz područja baletne umjetnosti tematizirat će relevantne teme iz glazbeno-scenske umjetnosti, prateći program HNK.

Prvi put uvodi se pretplata K-HNK zahvaljujući kojoj će zagrebačka i publika iz drugih hrvatskih gradova moći vidjeti recentnu produkciju hrvatskoga glumišta. Suradnja će se odvijati na principu barem jedne koprodukcije HNK u Zagrebu u sezoni s jednim od nacionalnih kazališta u Hrvatskoj te kroz velike projekte i tematsku suradnju koja će rezultirati razmjenom predstava. 

Pretplatnicima će biti ponuđena i Europska pretplata – sljedeće sezone provodit će se sa SNG Maribor, kako bi hrvatska i slovenska publika vidjelenajnoviju produkciju dvaju kazališta. 

Posebna pretplata Kazalište za obitelj realizirat će se u Drami, Operi i Baletu, a usmjerena je na edukacijumlade populacije u obliku radioničkih programavezanih uz repertoarne naslove. Djeca i mladi moći će prisustvovati probama, radionicama i programskim predavanjima. Dio programa će se sufinancirati kroz suradnju s vrtićima koji koriste novac iz Europskog socijalnog fonda – Unapređenje usluga u sustavu ranog i predškolskog odgoja.

Dio ovog programskog pravca je i projekt Opera za bebe, u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja. Tijekom ožujka i travnja 2023. u foyeru kazališta bit će izvedene opere za djecu do tri godine.

Upis pretplate počinje 1. rujna 2022. na blagajni HNK i online na stranici www.hnk.hr.