Ovaj vikend su se brojni ljubitelji umjetnosti okupili u Radićevoj 32 u Zagrebu povodom otvorenja novog izložbenog prostora Galerije Kaptol. Galerija se otvorila izložbom hrvatskih umjetnika s inozemnim uspjesima – Aleksandra Bezinovića i Anite Kontrec.

Galerija Kaptol, Radiceva

Izložbom hrvatskih umjetnika s inozemnim uspjesima otvorena pop-up lokacija Galerije Kaptol

Nova lokacija u Radićevoj ulici zapravo je ekspozitura Galerije Kaptol koja vizualno više nalikuje na moderne galerije – krasi je jednostavan minimalistički prostor s čistim zidovima gdje svaka slika i svako djelo dolazi do izražaja. 

Originalna lokacija kultne zagrebačke galerije na Kaptolu 13 i dalje ostaje otvorena, a obzirom da je zbog svojeg fundusa, galerija na Kaptolskoj adresi u svojih 37 godina postojanja postala premala za organizaciju izložbi koje su se prije tamo redovito odvijale, direktorica galerije Lucia Jerič Palić kaže kako sada s veseljem pokreću novu priču u dodatnom pop-up prostoru gdje će imati veće mogućnosti.

Galerija Kaptol, Radiceva popup

Galerija se otvorila izložbom Aleksandra Bezinovića i Anite Kontrec.  Anita Kontrec umjetnica je koja je veći dio karijere provela u Njemačkoj gdje se istaknula svojim stvaralaštvom, živjela je i radila u Chicagu, Parizu i Londonu te je izlagala na Biennalu u Veneciji, gdje je, obzirom na interes publike, pozvana ponovno i ove godine. 

Aleksandar Bezinović jedan je od traženijih domaćih suvremenih umjetnika i to ne samo na području Hrvatske, već i puno šire. Redovito izlaže po Francuskoj i Njemačkoj, a prošle godine održao je izložbu i u Tokyu. Njegova djela krase privatne kolekcije diljem svijeta, član je Hrvatskog društva slobodnih umjetnika, a živi i radi u Zagrebu.

Galerist Ivo Jerič, i direktorica galerije Lucia Jerič Palić

Nova dodatna lokacija galerije Kaptol tako je koncipirana kao suvremeni izlagački prostor u kojemu će se rotirati dijela hrvatskih umjetnika. Iako će naravno izlagati i djela umjetnika iz originalne galerije, ovaj će izložbeni prostor davati priliku i mladim autorima kako bi predstavili svoj rad.

Izložba ostaje otvorena do 23. veljače, a u periodu do ljeta planira se još nekoliko izložbi etabliranih domaćih umjetnika. Između izložbi u galeriji će biti izložene i ostale slike iz ponude i fundusa Galerije Kaptol. Galerija će djelovati kao fluidni multimedijski umjetnički prostor koji će osim u prvenstveno izložbene svrhe, funkcionirati i kao prostor za razna kulturna događanja i snimanja. 

(PR)