Časopis Zagreb moj grad koji smo pokrenuli u ožujku 2007. godine, slikovno i dokumentarno bogatim prilozima u visokokvalitetnom tisku, na nekoliko razina otvara nove poglede na prošlost i sadašnjost Zagreba - hrvatskoj publici ali i strancima koji žive u našem gradu. S temama o starom Zagrebu te aktualnim kulturnim događanjima, ali i o gospodarstvu, turizmu, zdravlju, ljepoti, prehrani, djeci i mladima, Zagreb moj grad drugačiji je od drugih.

O zagrebačkoj povijesti progovaramo popularno i zanimljivo, a uvijek znanstveno utemeljeno; pronalazimo zanimljive detalje, rijetke fotografije; otkrivamo malo poznate podatke o ljudima koji su Zagreb obilježili u kulturi, znanosti, privredi, politici, sportu; riječju i slikom vodimo u šetnju gradskim zgradama i palačama. 

Iz zagrebačke sadašnjosti izdvajamo najvažnija kulturna i turistička događanja, uvijek aktualno, pregledno, sažeto i informativno. Pratimo i glavne kulturne događaje u drugim gradovima. 

Odlazimo i u prelijepe gradove Zagrebačke županije i druge gradove naše lijepe domovine. Podsjećamo na bogatu povijest dvoraca i kurija. 

Da bismo bili bliži stranim gostima našega grada, neke tekstove objavljujemo i u prijevodu na engleski jezik, a one kojima je Zagreb postao novi ili samo privremeni dom predstavljamo u rubrici Zagreb, moj drugi grad.   

U svakom broju donosimo ekskluzivne intervjue s osobama iz kulturnog, znanstvenog, političkog ili gospodarskog života. 

Zagrepčane i sve koji se tako osjećaju želimo podsjetiti na to kako se nekad u Zagrebu živjelo i koji su ljudi ugradili svoj život i rad u ulice, trgove, zgrade i spomenike našega grada – i istkali vrijednosti građanskoga života. Posebno želimo doprinijeti očuvanju vrednota, razotkrivajući ih i interpretirajući u okviru prošlog vremena, valorizirajući njihov utjecaj na suvremeni život. 

Časopis je svjedočanstvo o zagrebačkoj povijesti i njezinim dubokim korijenima u europskoj prisutnosti i značaju. 

Iz rada Gradskog poglavarstva, Gradskog ureda za zdravstvo i Turističke zajednice grada Zagreba izdvajamo najvažnije i najzanimljivije informacije. Pratimo i rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport 2011. preporučili su časopis kao dopunsku literaturu za neke predmete u školi. 

Naš trud i vrijednost časopisa Zagreb moj grad okrunjeni su 2013. Plaketom Grada Zagreba. 

Časopis izlazi pet puta godišnje, a prodaje se na kioscima Tiska, iNovina i nekim muzejima. Cijena je 20 kuna. 

Nastojimo da svaki čitalac pronađe neku svoju rubriku, članak, temu koja ga zanima. Želimo da Zagreb moj grad u prošlosti i sadašnjosti bude Zagreb - naš grad! 

 

Intervju s vlasnicom i glavnom urednicom

 

Biserka Rajković SalataPedeset brojeva i sedam godina – toliko se javno vole Zagreb i časopis Zagreb moj grad iza kojeg stoji urednica, direktorica i idejna začetnica Biba Salata, čija je pak ljubav prema rodnom gradu nemjerljiva brojkama. Jedinstven po načinu predstavljanja i promicanja zagrebačke povijesti i kulture, Zagreb moj grad posebni je biser u hrvatskoj publicistici jer osim relevantnih, znanstvenih priloga o urbanizmu, arhitekturi i ljudima koji su oblikovali grad Zagreb u prošlosti i koji ga oblikuju danas te osebujne i bogate kronike aktualnih kulturnih događanja, časopis nenametljivo prenosi vrijednosti građanskoga života. 

- Oduvijek sam željela i zamišljala takav časopis! O Zagrebu je napisano puno knjiga o povijesti i monografija, ali smatram da je potreban ovakav tiskani medij koji objedinjuje povijest i kulturnu aktualnost na sažetiji, popularni način, razumljiv najširem krugu čitatelja svih generacija i razina obrazovanja. Časopis informira i poučava i piše o svemu što čini identitet našega grada. Koliko znam, u svijetu nema časopisa s takvom koncepcijom. 

Podršku za pokretanje časopisa imali ste u svojoj majci Mariji i prijateljici Helgi Vlahović-Brnobić?  

- Kad sam se 1998. iz Italije vratila u Zagreb, počela sam surađivati u nekim novinama i tv-emisijama, radila sam priloge o bontonu, a u tadašnjem časopisu Zagreb, Zagreb pomagala oko marketinga. Međutim, nisam bila zadovoljna njihovom koncepcijom, htjela sam drugačije i moja mama mi je rekla: Pokreni svoj časopis! Znaš što hoćeš, ja vjerujem u tebe! I u ožujku 2007., na moj rođendan, izašao je prvi broj Zagreb moj grad. Mama je tada imala 80 godina, javljala se na telefon, pakirala časopise u kuverte, lijepila adrese, dočekivala pretplatnike... Zajedno smo birale fotografije za naslovnice. Zgodna je bila, jednom je nekoj svojoj prijateljici na telefon odbrusila: Ne mogu sada razgovarati, stigo' nam je časopis i imam jako puno posla! 

PRETPLATITE SE na časopis

Želite li se pretplatiti na časopis Zagreb moj grad ?

Pretplata iznosi 100 kuna, a pretplata na pdf izdanje 50kn

Iznos možete uplatiti uplatnicom za slanje novca na adresu:
Bibra izdavaštvo,
Tomislavov trg 21,
10000 Zagreb

ili na žiroračun:

HR5124000081110046478.

Molimo da nam svakako pošaljete i svoju adresu na mail ili fax jer se uplate koje stižu na naš žiroračun ne vode pod imenom i prezimenom pretplatnika.