Dr. sc.  Hrvojka Mihanović-Salopek, Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, HAZU

U izdanju HNK u Varaždinu, nakladničke kuće „Tonimir“ iz Varaždinskih Toplica i Ogranka Matice hrvatske u Varaždinu objavljena je 2021. monografija o Mirjani Bohanec Vidović, istaknutoj opernoj prvakinji HNK u Zagrebu, glumici, diplomatkinji i neumornoj humanitarki koja je svoju višestruku djelatnost i nadarenost afirmirala ne samo u domaćim, već i u međunarodnim razmjerima.

O njezinim glazbenim dostignućima prikaz je napisala dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek, njezin diplomatski rad prikazala je dr. sc. Iva Hraste Sočo, filmski opus komentirao je Nenad Polimac, dok je bibliografiju i diskografski rad istražila Jelena Sviben.

Opsežni repertoar

U svom opsežnom repertoaru Mirjana Bohanec Vidović je kao lirski sopran ostvarila više od 40 opernih uloga, a osobito se istaknula interpretacijama u Mozartovim operama te mnogobrojnim praizvedbama hrvatskog koncertnog i opernog opusa. Poznavanje stilskih osobitosti, umjetnička radoznalost, disciplina neprestanog usavršavanja i širina glazbene kulture omogućili su Mirjani Bohanec Vidović da tijekom karijere pjeva raznovrstan repertoar klasične glazbe, od  starih majstora, preko sakralne glazbe, do antologijskih djela opernog i operetnog repertoara, pa sve do suvremene glazbene avangarde.

Uloga u kultnom filmu Kreše Golika

Svoj svestrani talent gđa. Bohanec je iskazala i u filmskoj glumi, a najveći uspjeh postigla je u filmu Kreše Golika Tko pjeva zlo ne misli, koji je proglašen najboljim hrvatskim filmom svih vremena te je tijekom 2020. doživio i svoj nastavak u režiji Vinka Brešana.

Diplomatski rad i nagrade

Godine 1993., sa željom da što uspješnije prezentira kulturno bogatstvo RH,  započela je svoj diplomatski rad u Ministarstvu vanjskih poslova i kao savjetnik za kulturu 1994. odlazi u Veleposlanstvo RH u Beč. U Austriji je organizirala preko 100 kulturnih programa, te je 1998. primila Odličje Predsjednika Republike Austrije „Veliki srebrni križ sa zvijezdom“ za iznimne zasluge na unaprjeđenju kulturne suradnje Republike Austrije i Republike Hrvatske. Zbog svojih zapaženih rezultata dobila je i u domovini više priznanja (1969. Nagrada „Pavao Markovac“, 1981. „Milka Trnina“ – nagrada Udruženja glazbenih umjetnika Hrvatske; 1995. Odličje „Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića“; 1997. Spomenica Domovinske zahvalnosti; 2004. Nagrada Grada Zagreba te 2018. Nagrada „Zagrepčanka godine“). U suradnji s Muzičkom akademijom u Zagrebu 2014. je utemeljila nagradu „Mirjana Bohanec“ za mlade pjevače kojom iz zaklade financijski pomaže nadarenim glazbenicima.

Mirjana Bohanec Vidović je svojem poslu uvijek prilazila s velikim zalaganjem, studioznom pripremljenošću, maksimalnom odgovornošću i posvećenošću, tako da je na svim područjima pokazala zavidnu profesionalnost i zapažene rezultate i  po tome ostaje zapamćena kao iznimna osobnost i  iznimna umjetnica  hrvatske kulturne scene.