Treći po redu Pizza Festival u Zagrebu otvoren je u ponedjeljak 27. svibnja i nudi uistinu bogat i raznolik izbor vrhunskih gurmanskih pizza. Sa 11 kućica ovog jedinstvenog festivala posvećenog najslavnijem jelu na svijetu sve do nedjelje u ponoć mame nas neodoljivi mirisi i okusi više od 35 vrsta pizza, paste i slastica, a nimalo ne zaostaju ni kreativni kokteli inspirirani Italijom.
Ljubitelji pizza došli su na svoje jer je ponuda velika pa tako su ponuđene pizze od Rima preko Napulja, sve do Palerma, Siracuse i Messine.
Atmosfera dolce fa niente , originalno uređen Strossmayerov trg, uz prekrasne stare talijanske pjesme, bogatsvo mirisa a i okusa pozivaju na uživanje. Dobro nam došao Pizza Festival.
Ljubitelji modernih pizza napoletana s većom hidratacijom i dvostrukom fermentacijom tijesta, i ove će se godine oduševiti ponudom na kućici Al Dente gdje nikako ne smijete propustiti njihovu pizzu Biancu s mortadellom i pistacijom. Svi koji vole debelo pahuljasto tijesto pizza sicilijanskoga stila mogu do mile volje uživati na Rougemarin kućici koja nudi čak šest pizza inspiriranih samim jugom Italije, a nama se teško odlučiti je li nas više oduševila Siracusa ili Palermo.
Mene je oduševila Pizza romana, na Bread Clubovim sourdough tijestu koju pronašli smo na kućici Tutto Passa treba probati njihove Primaverile i Speciale pizze. Osim pizza na Festivalu se nudi i tjestenina. Kućica Oui Chef On Wheels na originalan način priprema tjesteninu Cacio e pepe u ogromnom kolutu Grana Padano sira, probajte varijantu s naribanim crnim tartufom i nismo požalili
Ekipa iz Pizza Social Cluba i ove je godine prezentirala pizze sa hrskavim i punijim rubom, što je stilski kombinacija napoletane i romane. Dva noviteta, Parmigiana i Bianca ali ako morate odabrati samo jednu, bez daha će vas ostaviti kombinacija truffle riccote, flor di latte mozzarelle, buđole, poriluka i crispy kapara na Bianca pizzi.
. Još jedno iznenađenje ovogodišnje Pizza Festivala je Kućica Zagyland naime predstavlja zagorske pizze. Ovdje je sve na zaista vrhunskoj razini, od tijesta do pečenja i nadjeva, a svakako najviše pozornosti privlači pizza Horse City s pikantnim konjskim kobasicama i ždrebećim pršutom. Svakako treba posjetiti kućici Pizza Fritta i probati- radi se tako da se nadjev stavi između dva sloja tijesta za pizzu i prži u vrućem ulju dok korica ne postane zlatna i hrskava. Ovdje smo usput i naučili kako postoji posebna tehnika za jedenje pržene pizze: prvo je potrebno otrgnuti vrh kako bi se otpustila para iz nadjeva, a zatim se pizza jede redom, čime se u svakom zalogaju dobiva savršen omjer
Tijesto braća Hrvoje i Jurica Cvetko – Pizza Re fermentira najmanje 48 sati i zaista je mekano, prozračno i lagano. I ovdje smo se uvjerili kako su u pitanju zaista vrhunski sastojci, a osvojila nas je njihova pizza kuće, odnosno pizza Re s pršutom, cherry rajčicama, rikolom, Grana Padano sirom, bosiljkom, maslinama i aceto kremom.
Legendarne ekipe iz Zadra – Pome i Picnica ove godine prezentiraju sourdough focaccie sa roast beefom i pistachio focaccia i neizmjerno kreativnim koktelima. Slična je situacija i s koktelima Ivana Karačića koji nas ne prestaje oduševljavati, ovaj put je to uspio Rozom, koktelom na bazi gina, jagoda, rose vina i octa od šipka s otoka Pašmana.
Zagrebački Al Dente i ove godine oduševljeva svojim suvremenim napoletanama koje majstorski spravlja njihov pizzaiolo Enes Hrnjić.
U četvrtak 30.05 je zabavni Food kvizu u četvrtak, nakon kojeg biste mogli i na slikarsku radionicu Pinelli i Vino. Svakako ne propustite vikend jer uz pomoč ZG Street Art kreativaca možete izraditi vlastitu majicu s motivom pizze kako bismo lakše dočekali idući Pizza Festival.
Sve novosti, termine događanja i načine prijava možete svakodnevno doznati prateći Pizza Festival Zagreb na Facebooku i Instagramu.
Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
(PR)