Kugli & Kugli

Nova knjiga autorice Rosie Kugli „Tragovi u vremenu“ tematizira povijest i kulturnu baštinu grada Zagreba te osobito važne datume u povijesti grada s naglaskom na ulogu kultne knjižare Kugli u Ilici 30.

Knjižara Kugli bila je sinonim za kulturna događanja krajem 19. i u cijelom 20. stoljeću, a okupljala je pisce, nakladnike i novinare te utabala put nakladničkoj kući Mladost, jednoj od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji. Romansirana povijest razvoja hrvatskog knjižarstva kroz prizmu knjižare Kugli priča je o mukotrpnom usponu mjesta koje je služilo kao kulturni dnevni boravak i oplemenilo zagrebački umjetnički život, ali istovremeno i o tužnom padu u trenutku promjena, nemara i potpune komercijalizacije modernog društva.

Roman kronološki opisuje put Stjepana Kuglija koji je kao tipičan predstavnik agilne mladeži željne napretka došao u Zagreb, grad koji smatra domom i mjestom u kojem će posijati sjeme najboljih knjižarskih ideja o kojima je učio. Dok čitamo o sjajnim rješenjima koja su trebala privući novu publiku i doslovce književno opismeniti državu, dok saznajemo o prvim časopisima, kuharicama i bibliotekama za mlade, povijest na velika vrata donosi najprije nacionalizaciju, zatim privatizaciju vlasništva, dva toliko oprečna procesa u kojima se Knjižara Kugli nijednom nije spašavala. Naprotiv, ostavljena je da istrune kao relikt prošlih vremena, bez svijesti o više od 3000 knjiga koje su obogatile tolike domove i umove naših sunarodnjaka. Propast knjižare promatra se bez patetike, uz diskretnu poruku da bez književnosti nema kulture, a književnost ne može cvasti u rukama onih koji u njoj vide samo profit, bez ljepote i važnosti pisane riječi za razvoj nacije. Osim povijesti obitelji Kugli i njihove knjižare, roman obuhvaća i kratke književne osvrte na izdanja koja su autorici osobito draga i vrijedna, uz popratne fotografije i memoaristički nostalgičan ton usporedbe kultnog mjesta nekad i danas.