U uglednom tršćanskome muzeju Civico Museo Revoltella, Galleria d’arte moderna od 1. listopada do 12. prosinca otvorena je izložba „Zagreb, grad umjetnica“, koju je organizirao Umjetnički paviljon u Zagrebu. Izložba je realizirana u suradnji gradova Trsta i Zagreba, a otvorio ju je tršćanski gradonačelnik Roberto Dipiazza.

Velika zagrebačka izložba u Trstu
Velika zagrebačka izložba u Trstu

Riječ je o velikoj izložbi 64 rada 49 hrvatskih umjetnica, prvoj izložbi u samostalnoj Republici Hrvatskoj koja obuhvaća radove hrvatskih umjetnica od 1899. do 2019. Neke od njih u Zagrebu su rođene, tu su živjele, stvarale i izlagale svoja djela, nekima je mjesto rođenja drugi grad, a došle su živjeti i raditi u Zagreb; među njima su i one koje su u Zagreb došle studirati na Likovnu akademiju, pa su ostale živjeti, raditi i izlagati, a ima i onih koje su u Zagrebu rođene, diplomirale na Likovnoj akademiji, jedno vrijeme stvarale u svojem gradu, ali ih je umjetnički i životni put odveo u druge gradove i druge zemlje.


Izložba nudi povijesni i kritički presjek iz opusa likovnih umjetnica koje su ostavile trag u kulturnom životu grada Zagreba u okviru razdoblja obuhvaćenog izložbom. Generacije umjetnica predstavljene su u tri cjeline: prva obuhvaća one koje su djelovale do Drugoga svjetskog rata; druga one koje su s izložbenom aktivnošću započele nakon Drugoga svjetskog rata i glavninu svojih opusa ostvarile u idućim desetljećima; i treća one koje su na scenu stupile početkom sedamdesetih godina i kasnije te većinom djeluju i danas.

Velika zagrebačka izložba u Trstu


Radove za izložbu izabrale su povjesničarke umjetnosti Ljerka Dulibić, Ivana Mance i Radmila Iva Janković. Riječ je o radovima iz svih medija umjetničkog izražavanja – od klasičnih slikarstva i kiparstva do suvremenih videoperformansa, zvučnih i videoinstalacija – počevši od Anke Bestall, Slave Raškaj, Line Crnčić Virant, Naste Rojc, Mile Wod, Sonje Kovačić-Tajčević, Anke Krizmanić, Vere Nikolić Podrinske, Zdenke Ostović Pexidr Srića, Nevenke Đorđević, Ivane Tomljenović Meller, Ksenije Kantoci, Marte Ehrlich, Mile Kumbatović, Melite Bošnjak, Mirande Morić, Milene Lah, Vere Josipović, Vesne Sokolić, Borke Avramove, Vere Dajht Kralj, Tonke Petrić, Biserke Baretić, Marije Ujević, Goranke Vrus Murtić, Nives Kavurić Kurtović, Zdenke Pozaić, Marijane Muljević, Sanje Iveković, Jadranke Fatur, Nevenke Arbanas, Vesne Popržan, Brede Beban, Nine Ivančić, Zvjezdane Fio, Dubravke Rakoci, Vlaste Delimar, Vesne Pokas, Kate Mijatović, Amele Frankl, Ksenije Turčić, Mirjane Vodopije, Vlaste Žanić, Kristine Leko, Božene Končić Badurina, Magdalene Pederin, Ane Hušman i Andreje Kulunčić s kolektivom ISTE.


Da bi podsjetio na one hrvatske umjetnice koje su bile pionirke umjetnosti – iako su ponajviše ostale samo u faktografskom sjećanju – te ih okupio zajedno sa suvremenim umjetnicama, Umjetnički paviljon u Zagrebu posvetio je ovu izložbu isključivo hrvatskim umjetnicama. One, dakako, nisu važne samo za zagrebačku, već i za cjelokupnu hrvatsku umjetničku scenu.

Velika zagrebačka izložba u Trstu
Velika zagrebačka izložba u Trstu