U prolazu vremena mijenjaju se i ljudi i običaji, a promjene često nastaju kao slijed raznih društvenih i povijesnih zbivanja. Tako se sjetih jednog običaja koji je dokinut polovicom prošlog stoljeća (nakon Drugog svjetskog rata) i nestao u zaborav, kao i još dosta toga.

Podsjetila me na taj običaj jedna knjižica u obiteljskoj knjižnici – “MALI ČESTITAR ili vijenac najljepših čestitaka za djecu i mladež”. Stara je najmanje osamdeset godina. Nažalost, godina izdanja nije na njoj otisnuta, ali na tom primjerku piše da je to treće prerađeno i dopunjeno izdanje.

Tisak i naklada: knjižara L. Hartman (St. Kugli), Zagreb, Ilica 30.

Na 73 stranice napisano je stotine i kraćih i dužih pjesmica – čestitaka, koje su djeca i mladež za razne prigode (rođendan, imendan, Novo ljeto) deklamirali (recitirali) odraslima, roditeljima, bakama, djedovima i rodbini, učiteljima, dobročiniteljima i sl.

Prelistavajući neki dan tu knjižicu, sjetih se djetinjeg doba, moje godinu dana starije sestre i naše drage, već pokojne mame kako se prije mnogih rođendana, imendana i dr., uza sve svoje druge poslove i obveze vezane uz obitelj, brinula i strpljivo nas učila stihove, da bi njene curice lijepo, bez zamuckivanja i pogrešaka naučile deklamirati čestitke tati, baki, djedu i drugima.

Čestitke u stihovima za posve malu djecu za Novu godinu

Novo ljeto milo
Sretno tebi bilo!

Novo ljeto nek ti nosi.
Što Ti srce željno prosi!

Nova budi godinica
Novoj sreći divna klica!

Svaku sreću vazda znao
Tisuć dobra Bog ti dao           

Od Boga Ti budi dato
Svake sreće obilato!

Usrećiti što Te može!
Podao ti vječni Bože!

Svakog dana novog ljeta
Nek Ti zdravlje, sreća cvijeta!

Novim ljetom molim Boga
Nek te čuva ljeta mnoga

Čestitke za djecu i mladež u nevezanom slogu

Dragi oče!

Latih se eto pera, da Ti napišem sve, što danas u srcu za Te ćutim. Novo ljeto donijelo Ti mnogo dobra i sreće, da uzmogneš zadovoljno i dostojno sprovesti svaki časak u godini, naslađujuć se dobrotom i marljivošću dječice svoje, za koje se neprestano žrtvuješ. Bože daj, dočekao u nama potporu starosti Tvoje, koju će djetinjom ljubavi vazda preradostno podupirati Tvoja zahvalna djeca.

Dobrotvoru za Novu godinu

Dobročinstva velika su,
Što od tebe ja dobivam,
I u svakom skoro času
Punom mjerom što uživam.

Kad pomislim, dobrotvore,
Samo lanjske Tvoje čine,
Tad u Boga molim gore
Blagoslov Ti iz visine.

Milost Božja nek Ti dala
U nadošlom novom ljetu
Da ti sreća svuda cvala
Ko ružice što u cvijetu!

Nek Ti siplje blagodati
Sve na obe pune ruke,
Ti ćeš pako meni dati
Milostinje stostruke!

Napisala: Ljerka Regula Bevilacqua
Foto: MGZ i Etnografski muzej