Povjesničarka umjetnosti i kustosica Petra Vugrinec predstavila je u Klovićevim dvorima svoju monografiju “Hrvatsko slikarstvo simbolizma i secesije”.

Monografija “Hrvatsko slikarstvo simbolizma i secesije” je nastalu na temelju njezina doktorskog istraživanja. U njoj objašnjava pojavu simbolizma i njegovih tendencija u hrvatskom slikarstvu u razdoblju posljednjeg desetljeća 19. i prva dva desetljeća 20. stoljeća i to u kontekstu europskoga simbolizma.

– Knjiga je sukus mojeg višedesetljetnog bavljenja tim periodom i nadam se da će ova monografija koja ga prezentira na zaista raskošan način, ne samo simbolizam nego i hrvatsku modernu općenito, poslužiti i ljubiteljima umjetnosti, ali i kao udžbenička građa jer u nju je uključena bogata dokumentacij. Rekla je u jednom intervjuu. Na 496 stranica monografija sadrži više od 400 reprodukcija djela europskog i hrvatskog simbolizma, arhivsku dokumentaciju i fotografije, a dragocjeni su prilozi: katalog djela, kronologija događaja ključnih za razvoj simbolizma i secesije u europskoj i hrvatskoj povijesti umjetnosti, bibliografija, kazalo imena i sažetak na engleskom jeziku.