Napisala: Lana Majdančić
Foto: fototeka Atelijera Meštrović

Atelijer Meštrović u Zagrebu zatvorio je 1. ožujka 2022. svoja vrata za posjetitelje zbog oštećenja muzejske zgrade u potresu 22. ožujka 2020. Djelatnici i cjelokupna muzejska građa preseljeni su u nekadašnju Tvornicu električnih žarulja, a predviđa se da će muzej biti zatvoren barem dvije godine. Tvrtka Kunsttrans, specijalizirana za prijevoz umjetnina, privremeno je iselila odnosno evakuirala djela Ivana Meštrovića, kao i ostalu muzejsku građu.
Najzahtjevnije je bilo pakiranje i preseljenje djela u kamenu, gipsu i drvu kao najosjetljivijim materijalima, a zatim i djela u bronci. Iako je bronca čvrst materijal, pa nema straha od oštećivanja skulptura, zbog dimenzija i težine djela u bronci pripadaju grupi zahtjevnih djela. Posebno pažljivo i s velikim stručnim i iskustvenim znanjem preseljene su kamene skulpture: Na odmoru, Žena kraj mora, Čekanje, Glava karijatide na Avali, Majka u razmišljanju, reljef Majka umjetnika i gipsano raspelo Vječno razapeti. Sve navedene skulpture, kao i brojne brončane, iznijete su kranom.

Evakuacija kamene skulpture Na odmoru sustavom podizanja koloturom
Evakuacija kamene skulpture Na odmoru sustavom podizanja koloturom

Možda najzahtjevniji za evakuaciju bili su gipsani reljef Vječno razapeti i kamena skulptura Na odmoru. Zahtjevnost Vječno razapetog proizlazi iz njegovih dimenzija (visine 3,12 metara, širine 2,24 metra i težine 220 kilograma), razvedenosti i mjesta na kojem je izložen (zid blagovaonice). Sa zida je reljef podignut viličarem i fiksiran na drvenu podlogu, a zbog veličine nije mogao biti iznijet iz blagovaonice najkraćim putem prema atriju, već preko vrta i atelijera. U atriju je podignut kranom preko krova i spušten na kamion.
Tako je podignuta i kamena skulptura Na odmoru, jednako zahtjevna za evakuaciju zbog otprilike istih razloga. Njezina duljina je 2,40 metara, a isklesana je u kamenu koji teži 3600 kilograma. No, potencijalni problemi vezani su i za njezin smještaj koji se nije mijenjao od 1933. godine. Izložena je u kutu atrija pokraj ulaznih vrata. Ispred nje su dva stupa, a s bočne strane stube. Na stube je postavljena platforma, a iznad skulpture je složen flašencug, tj. sustav podizanja koloturom. Prije podizanja zaštićeni su zidovi, stupovi i pod, a skulptura je omotana gurtnama obješenima na kolotur. Ispod gurtne stavljena je muzejska pjena radi zaštite. Sve su skulpture prilikom spuštanja stavljene na donji dio sanduka, zatim su pričvršćene stranice sanduka, a skulpture još dodatno učvršćene. Evakuacija Atelijera Meštrović uspješno je završena sredinom svibnja 2022.