U sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice u subotu, 27. siječnja 2024., diljem Hrvatske obilježen je 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice.

Dan mimoza podržali su predstvanici institucija
Dan mimoza podržali su predstvanici institucija

Cilj Dana mimoza je podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze, ali da može biti snažno ako se zaštitimo kao što je i mimoza otporna jer uspijeva u hladnim uvjetima.

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobe s invaliditetom te Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, održana je akcija s ciljem kako bi se građani educirali o važnosti informiranja o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija raka i raka vrata maternice, također i o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice.

Svojim dolaskom podršku su uz brojne građane, pružile i mnoge stručne osobe; izaslanica ministra zdravstva Ivana Portolan Pajić, dr. med., univ. mag. sanit. publ., (načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam), izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, mr. sc. Lora Vidović, (pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom), Joško Klisović, (predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba), dr. sc. Ivan Ćelić, dr. med.,(voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora), Neda Vrban Ferenčić, dr.  med, (glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka), prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med., (specijalist epidemiolog, dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka), Renata Dragun, dr. med., specijalistica ginekologije i opstetricije, (tajnica ligine udruge Zdravka), prof. dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, (ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar), prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, (ravnatelj Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar), prof. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med. spec. (ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo), prof. dr. sc. Damir Eljuga dr. med., (predsjednik Hrvatske lige protiv raka) kao i mnoge osobe iz javnog života; Anica Martinović, Sandra Bagarić, Sara i Miro Ungar, Olja Vori, Slavica Knežević, Sanja Pilić i mnogi drugi.

Vrijedne članice Hrvatske lige protiv raka
Vrijedne članice Hrvatske lige protiv rakaVrijedne članice Hrvatske lige protiv raka

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovaj se javlja u nešto mlađoj dobi – prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače). Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrlo je 109 žena (stopa 5,5/100 000), od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina.

Glavne mjere prevencije su edukacija o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv HPV-a,   redoviti preventivni ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test i testiranje na HPV-e, nešto što je nužno kako bi žene očuvale vlastito zdravlje.

Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo sudjeluje u provedbi online javnozdravstvene kampanje „Neću rak“ na temu prevencije raka vrata maternice koja će se provoditi objavljivanjem preventivnih poruka na internetskim i mrežnim stranicama, a koja će trajati do 8. veljače 2024.

Jedan od preduvjeta za ostvarenje cilja Globalne strategije za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice svakako je visok stupanj procijepljenosti i provođenja preventivnih pregleda, odnosno očekuje se da barem 90 % svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70 % žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.
U suradnji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, preko aplikacije Terminko.hr, mladi do 25 godina mogu rezervirati svoj termin za cijepljenje
protiv HPV-a u Centru za zdravlje mladih.

U Hrvatski zavod za javno zdravstvo na adresi Rockefellerova 12 mladi do 25 godina mogu doći bez naručivanja i najave na cijepljenje protiv HPV-a svake srijede od 16 do 18 sati.

Edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići globalne ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, a to je eliminacija raka vrata maternice!

(PR)