Foto: Grad Sv. Ivan Zelina

Sveti Ivan Zelina, kulturno, enološko i gastro odredište, vinorodni raj, gradić s posebnom vizurom podsjeća na izgubljeni raj djetinjstva. Atraktivne vinske ceste prolaze vinorodnim naseljima od Donje Zeline prema Nespešu i Gornjem Psarjevu do Sv. Ivana Zeline. Zelinski kraj čuva brojne kapele, crkve te fotogenični burg Zelingrad. Položaj Svetog Ivana Zeline jedinstven je i svaka kuća, vrt i terasa gledaju na kaskadna područja zelenih šuma i mirisnih vinograda. Gradić je prepun šarma, povijesne kuće u centru sačuvane su u izvornom obliku, kao iz starog kalendara. A od Zagreba je udaljen samo 30-ak kilometara.

Sveti Ivan Zelina
Sveti Ivan Zelina razglednica

Sveti Ivan Zelina ima burnu povijest dostojnu filmskog scenarija. Prvi spomen Zeline javlja se 1185., kad je Bella III. potvrdio pravo vlasništva na Zelinu zagrebačkim kanonicima. Sveti Ivan Zelina duh borbe i prkosa, stvaralaštva i napretka prenosi s generacije na generaciju. Grad su tijekom povijesti pogodile razne nesreće: dva velika požara, potres, uništavanje stare jezgre, no pobijedio je radišan i vedar duh njegovih stanovnika. Brojni Zelinčani su predstavljali svoj kraj i ponosno isticali zelinsko podrijetlo na svim velikim gospodarskim i poljoprivrednim izložbama u proteklih 160 godina. I danas, više od 830 godina od prvog spomena imena Zeline, grad spremno dočekuje izazove budućnosti i otvorenih ruku dobronamjerne posjetitelje.

Crkve, kapele, Zelingrad i vuglenice

Kulturna baština zelinskoga kraja skriva dragulje. Najznačajniji spomenik svjetovne arhitekture i jedan od najvažnijih zaštićenih spomenika na području Zeline je stari grad Zelingrad. Smješten je na putu za Kladeščicu, u zaštićenom krajoliku bukove šume do kojeg se dolazi laganom šetnjom uz potok Velika Reka. Srednjovjekovna utvrda Zelingrad iz 13. stoljeća danas je neizostavno mjesto posjeta brojnih šetača, planinara i izletnika. Zelingrad je promijenio brojne vlasnike te postao zanimljiv arheološko-povijesni lokalitet, a prvi put se spominje 1295. godine.

Zelingrad
Zelingrad

Zelinske brege krase brojne crkve i kapele, sagrađene od romanike do baroka – crkva svetog Ivana Krstitelja u centru grada, kapela svetog Petra u Novom Mjestu, jedna od najljepših romaničkih kapela na području sjeverozapadne Hrvatske, crkva svetog Nikole u Donjoj Zelini ili jedna od najljepših baroknih crkvi, Sveta tri kralja u Kominu.

Sveti Ivan Zelina
Sveti Ivan Zelina

Vuglenice zelinskog prigorja jedinstven su artefakt snovitih šumskih predjela od Zelinske gore preko šuma Mokrice do podkalničkih sela i dio su baštine koja nažalost polako nestaje. Selo Zrinščina još čuva dvadesetak tradicionalnih peći za dobivanje drvenog ugljena koje podsjećaju na divovske pčelinje košnice. Njihovi vlasnici više i ne pamte od kada u Zrinščini traje tradicija vugleničarstva, no i danas je drevni podsjetnik na neko drukčije vrijeme.

Zelinska gora, Mokrica, Jokobanja i manifestacije

Zelinska gora privlači sve veći broj izletnika, biciklista, šetača, planinara i hodočasnika jer preko nje vodi nekoliko puteva prema marijanskom svetištu Mariji Bistrici. Netaknutom prirodom i uređenim šumskim putovima dolazi se na vrh Zelinske gore, Kladeščicu, na istočnom dijelu Medvednice – pješice, biciklom, na quadovima ili na konjima zelinskog konjičkog kluba Zelingrad. Biciklistički klub Bregdown uređuje biciklističke downhill staze na Kladeščici za adrenalinsku vožnju punu zavoja, uskih prolaza i visokih skakaonica. Airsoft klub Zelina nudi vrhunsku opremu za dinamičnu igru sličnu paintballu, koja iskustvo videoigrice pretvara u realno iskustvo puno adrenalina i zabave. Radi se o rekreativnom sportu u kojem pobjeđuju najbolji taktičari, a cilj je nadmudriti suprotnu ekipu.
Zanimljiv svijet gljiva otkriva gljivarska udruga Amanita koja organizira branje gljiva, stručna predavanja, uživanje u raznim delicijama, eko-etno druženja te dječje sajmove, a kruna takvih iskustava je degustacija gljivarskog i lovačkog kotlića.


Za aktivnosti na otvorenom prikladno je i jezero Mokrica, uz koje se redovno organiziraju ribički susreti. Šetnja u netaknutoj prirodi, roštilj i piknik, odmor u sjenicama dio su užitka uz jezero. Odmor nudi i izvor čiste, mineralne termalne vode Jokobanja.
Početkom svake godine, 22. siječnja, u zelinskim mirisnim vinogradima i vinskim podrumima slavi se Vincekovo. Bogata vinska tradicija slavi se svakog proljeća već 50 godina u Zelini na Izložbi vina kontinentalne Hrvatske. Tijekom godine organiziraju se i manifestacije Svetoivanjski dani, Martinje, Bartolovo, Zelinska kestenijada, Šatorijada, Gljivarijada, Sarmijada, Advent…

Zelinska vinska cesta – kraljevina i loparka

Vilinsko Prigorje, naizgled pitomo i meko, krije brojne neistražene dragulje, neispričane priče, tajne starih zidina i smirenih kapelica. Hrana je obilna, trpeza raskošna, a gutljaj rashlađene vinske kapljice može utažiti i najveću žeđ. Ovaj kraj poznat je po proizvodnji kvalitetnih vina, a posebno mjesto na vinskom tronu drži kraljica Prigorja – kraljevina, autohtona i najrasprostranjenija sorta u prigorskom kraju, nastala posebnim izborom zelinskih vinara. Riječ je o lakom, pitkom i svježem vinu koje se savršeno sljubljuje s raznim jelima, a karakteristična nježna voćna aroma podsjeća na ljetni dan, pa je kraljevina idealna i kao ljetno osvježavajuće piće. Među rijetkim je hrvatskim sortama koje su uspjele preživjeti poplavu velikih vinskih brendova i obraniti svoju kraljevsku titulu.

Sveti Ivan Zelina idealno mjesto za odmor
Sveti Ivan Zelina idealno mjesto za odmor

Kraljevini svojevremeno nisu odoljeli ni kralj Bela IV. ni Ludwig van Beethoven koji je podjednako uživao u vinu kao i u lijepoj grofici iz Paukovca, koja mu je zelinsku kraljevinu izdašno darivala, o čemu svjedoče njihova brojna sačuvana pisma. Priča o tajnoj vezi slavnog njemačkog skladatelja i grofice postala je dio zelinske urbane legende i sretno se smjestila u dokumentarni film „Beethovenova zelinska sonata“.
Piknik u vinogradu uz košare domaće hrane, pod stoljetnom strehom uz rashlađeno vino moguć je u seoskim domaćinstvima ili zelinskim restoranima koji prostiru bogate stolove brojnih ukusnoh tradicijskih jela. Lokalne namirnice stižu izravno iz toplih domaćih kuhinja, čiju životnost teško može nadmašiti otmjeni restoran.
Poseban gastrosuvenir je prigorska perica ili tenka gibanica, u Sv. Ivanu Zelini poznatija pod imenom loparka, s karakterističnim načinom pripreme u krušnoj peći. Nekad je bila neizostavna svadbena slastica u Prigorju, a danas se poslužuje u brojnim svečanim prigodama. Može biti slana i slatka, a ukusna je i topla i hladna. Bogatu žutozlatnu boju duguje svježim jajima iz prigorskog kraja. Nažalost, još se samo ponegdje loparka peče u krušnoj peći, velika poput drvene loparke.

Kuće za odmor

U zelinskim objektima za odmor moguće je i kupanje u vinogradu, dok sunce mazi jutarnje krošnje ili zalazi podno rodnih čokota, budući da neki od njih imaju i bazene i jacuzzije. Njišući se u ljuljački nakon obilnog ručka i uživajući u pogledu na zeleni vodopad bregova, shvatit ćete da je život prepun iznenadnih darova.

Sveti Ivan Zelina panorama

Ako se želite buditi usred vinograda, uživati u mirisu i okusu svježeg sira, domaćih jaja, slanine, šunkice, zelinske su kuće pravi izbor – od komfornog smještaja s bazenom, jacuzzijem, višesobnog apartmana do jednostavne ruralne kućice na osami. Turistički paketi nude sve: od pripremljene domaće hrane, vrhunske kapljice, aktivnog odmora do smještaja u kojem vas ometaju samo zvukovi prirode. Atraktivna pozicija blizu Zagreba, a opet dovoljno daleko, te odmor na zelinskih tisuću bregova pri svakom posjetu isporučit će vam tisuću doživljaja. Vodič za kuće za odmor pogledajte na web-stranici www.visitzelina.hr

(PR)